Vukčević: Za dostizanje određenih standarda EU neophodna velika finansijska sredstva

„Primjera radi, kad je riječ o standardima EU u oblasti sakupljanja i tretmana komunalnog otpada, napredak u primjeni standarda se razlikuje od opštine do opštine“, precizirala je Vukčević
359 pregleda 0 komentar(a)
Marija Vukčević, Foto: Boris Pejović
Marija Vukčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.11.2016. 12:28h

Crna Gora je ostvarila ozbiljan napredak u dostizanju standarda Evropske unije (EU) kad je u pitanju zaštita životne sredine i klimatskih promjena i spremna je za otvaranje Poglavlja 27, kazali su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Direktorica Direktorata za EU integracija u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marija Vukčević, kazala je da je planirano da do kraja 2018. godine domaći propisi budu usklađeni s pravnom tekovinom EU za životnu sredinu i klimatske promjene koja je sad na snazi.

Ona je podsjetila da Crna Gora planira da bude spremna za članstvo u EU do 2020, tako da će i u oblasti životne sredine do tog datuma ispunjavati skoro sve evropske standarde.

„Međutim, za dostizanje određenih standarda EU Crnoj Gori su neophodna velika finansijska sredstva za izgradnju infrastrukture, kao što je slučaj sa prečišćavanjem komunalnih otpadnih voda, tako da će prema sadašnjim planovima Crna Gora te standarde u potpunosti dostići 2035. godine“, rekla je Vukčević agenciji MINA.

Kako je navela, do sada je odrađen ogroman posao, za skoro sve opštine na primorju završena je infrastruktura za tretman komunalnih otpadnih voda.

Prema njenim riječima, sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Ulcinju i Baru do 2020. Crna Gora će riješiti pitanje komunalnih otpadnih voda u skladu sa EU standardima na kompletnom primorju.

„Primjera radi, kad je riječ o standardima EU u oblasti sakupljanja i tretmana komunalnog otpada, napredak u primjeni standarda se razlikuje od opštine do opštine“, precizirala je Vukčević.

Ona je dodala da je u Opštini Mojkovac komunalno preduzeće uspostavilo sistem odvojenog sakupljanja komunalnog otpada - papira, kartona, limenki, najlona, plastične ambalaže.

„Domaćinstva odvajaju papir, limenke i plastičnu ambalažu a onda se tako odvojen otpad odvozi određenim danima. Uporedo sa tim rade i na edukaciji građana kroz projekat „Razmisli, i otpad je resurs!“, navela je Vukčević.

Ona je istakla da je za otvaranje pregovora u Poglavlju 27 Crna Gora već sada spremna, jer ima jasno definisan plan na osnovu kojeg će u naredne četiri godine sprovoditi prenošenje pravne tekovine EU za životnu sredinu i klimatske promjene u domaće propise i uspostaviti primjenu tih propisa.

Vukčević je kazala da Crna Gora zna koliko će usklađivanje zakona da košta i koliko će ljudi biti potrebno da bi se taj posao uspješno doveo do kraja.

„Ono što će biti poseban izazov jeste prilagođavanje institucija novim obavezama koje proizilaze iz preuzimanja pravne tekovine EU i nedostatak stručnog kadra za pojedina pitanja u okviru životne sredine i klimatskih promjena, a posebno na nivou lokalnih samouprava gdje u prosjeku imate jednu osobu koja pokriva sve segmente ovih oblasti“, rekla je Vukčević.

Ona je kazala da je Crna Gora ispunila uslov za otvaranje pregovora.

„Savjet EU je tražio da Crna Gora izradi sveobuhvatnu strategiju za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine za 27. poglavlje kao uslov za otvaranje pregovora. Vlada je tu strategiju, nakon odobrenja Evropske komisije (EK), usvojila krajem jula ove godine“, pojasnila je Vukčević.

Trenutno, navela je, EK priprema izvještaj o ispunjavanju početnog mjerila koji će razmatrati Savjet EU i na osnovu kojeg će odlučiti da je Crna Gora spremna za otvaranje pregovora i da može da dostavi svoju pregovaračku poziciju, tako da tačan datum otvaranja pregovora sad velikim dijelom zavisi od administrativne procedure u EK i Savjetu.

„Ako je suditi po dosadašnjoj praksi za druga poglavlja, realno bi bilo da se pregovori otvore početkom naredne godine. Veliki uspjeh je ostvaren ove godine samim usvajanjem Strategije koja je bila zadata kao početno mjerilo“, navela je Vukčević.

Ona je dodala da Crna Gora trenutno radi na jačanju administraivnih kapaciteta za pregovore za 27. poglavlje, što je neophodno zbog daljeg procesa preuzimanja obaveza iz Poglavlja 27.

„U naredne četiri godine Vlada planira da duplira broj službenika koji se bave životnom sredinom i klimatskim promjenama. Posebno će se jačati inspekcijski organ u dijelu ekološke inspekcije“, rekla je Vukčević.

Ona je kazala da trenutno u Crnoj Gori postoji šest ekoloških inspektora na državnom nivou, ali je plan Vlade da do 2020 ima 24 inspektora i time obezbijedi mnogo bolji nadzor nad primjenom zakona uz primjenu novih IT sistema. „Već naredne godine planira se angažovanje seedam novih inspektora“.

Vukčević je, komentarišući ulogu civilnog sektora u pregovaračkom procesu u vezi sa Poglavljem 27 kazala da nevladin sektor ima dosta stručnog kadra.

"Trudimo se da što više sarađujemo sa njima kako bismo zajedničkim naporima i udruženim kapacitetima došli do bržeg i kvalitetnijeg usklađivanja sa standardima EU", rekla je Vukčević.

Ona je istakla da visoko cijene značajan doprinos koji je nevladin sektor pružio prilikom ispunjavanja početnog mjerila i stvaranja uslova za početak pregovora za Poglavlje 27.

Tekst je dio projekta "Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori" kojji realizuje nevladina organizacija Green Home a koji se finansira od strane Evropske unije kroz predpristupnu IPA podršku.

Bonus video: