Bajić: Dobra saradnja sa crnogorskim istražiteljima

Vrlo često nakon likvidacija u Crnoj Gori se spekuliše da istražitelji imaju operativna saznanja da je plaćenik ubica koji je došao iz Bosne i Hercegovine jer su tamošnji likvidatori navodno najeftiniji za „povlačenje obarača“. Takvu mogućnost ne isključuje ni Bajić
145 pregleda 1 komentar(a)
Miodraga Bajić, Foto: Printscreen (YouTube)
Miodraga Bajić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 04.11.2016. 20:20h

Specijalni tužilac Republike Srpske saradnju sa kolegama iz Crne Gore hvali na osnovu iskustva u nekoliko predmeta. Međutim iako ju je okarakterisao kao izvrsnu, Miodrag Bajić Bajić ističe da tužilaštvo na čijem je čelu nije jedina organizacija u ovom BiH entitetu, koja uspješno sarađuje sa Crnom Gorom. Sudeći po broju likvidacija, reklo bi se uspješnije i organizovanije sarađuju crnogorske i kriminalne grupe RS-a.

"Ne bih mogao reći da samostalno organizovane kriminlane grupe rade na području BiH ili grupe iz BiH na području Crne Gore, ali sigurno ima saradnje između njih i ima tih miješanih grupa koje zajedno rade određena krivična djela bilo u Crnoj Gori bilo u BiH, odnosno Repblici Srpskoj. Generalno bi mogli reći da se radi o ozbiljnim krivičnim djelima pa i o krivičnim djelima ubistava, krađe vozila, međunarodna trgovina droga, narkoticima i slično", kazao je Bajić.

Vrlo često nakon likvidacija u Crnoj Gori se spekuliše da istražitelji imaju operativna saznanja da je plaćenik ubica koji je došao iz Bosne i Hercegovine jer su tamošnji likvidatori navodno najeftiniji za „povlačenje obarača“. Takvu mogućnost ne isključuje ni Bajić.

"Mogu da kažem da definitivno određena kriminalna lica, određene kriminalne grupe angažuju svoje ljude da rade na teritorijama drugih država. Nebitno je da li se radi o nekome iz Republike Srpske koje će uraditi krivično djelo u Srbiji ili Crnoj Gori ili neko iz Crne Gore u Srbiji ili Republici Srpskoj, znači sve su kombinacije dozvoljne. Postoje određeni profili ljudi koji mogu činiti određena krivična djela pa čak i krivična djela ubistva da možemo govoriti da se radi o naručenom ubistvu. Mi imamo sada nekoliko ubistava koja su se desila na teritoriji Republike Srpske koje posebno odjeljenje republičkog tužilaštva provodi i sprovodi istrage i ima određenih saznanja da su lica sa teritorije Crne Gore i Srbije radila i učestvovala u izvšenju tih krivičnh djela", rekao je Bajić.

Poštujući tajnost postupka, ni Bajić nije napravio izuzetak pa zato nije odgovorio na pitanja za koje likivdacije su naši istražitelji tražili pomoć, ali ni na pitanje za koje ubistvo počinjeno na njihovoj teritoriji sumnjiče crnogorskog državljanina. Nezvanično ipak sazanajemo da je riječ o zločinu (koji se prije dva mjeseca dogodio u Bileći, a zbog sumnje da ga je počinio je u njemu učestvovao traga se za bezbjednosno interesantnom osobom iz Crne Gore koja je važila za pripadnika klana pokojnog Luke Đurovića iz Bara. Taj osumnjičeni, operativno se povezuje sa mnogim krivičnim djelima pa i sa pokušajem ubistva vođe jednog od tri kotorska kriminlna klana.

Bonus video: