"Smjernice i preporuke u cilju rješavanja nedostataka i približavanja CG članstvu u EU"

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopšteno da je ekspertska misija, koju je predvodio italijanski ekspert, boravila u Crnoj Gori od 2. do 4. novembra
77 pregleda 0 komentar(a)
Ekspertska misija EU u Crnoj Gori, Foto: MVPEI
Ekspertska misija EU u Crnoj Gori, Foto: MVPEI
Ažurirano: 04.11.2016. 12:29h

Ekspertska misija Evropske unije (EU) za vladavinu prava koja je održana u Crnoj Gori omogućiće davanje dodatnih smjernica i preporuka crnogorskim partnerima, u cilju rješavanja nedostataka i približavanja države članstvu u EU, poručila je predstavnica Evropske komisije (EK), Maja Smrkolj.

U Podgorici je danas održan završni sastanak ekspertske misije EK o funkcionisanju Sudskog i Tužilačkog savjeta.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopšteno da je ekspertska misija, koju je predvodio italijanski ekspert, boravila u Crnoj Gori od 2. do 4. novembra.

Pojašnjeno je da je cilj misije procjena napretka u funkcionisanju Sudskog i Tužilačkog savjeta u posljednih godinu, u skladu s preporukama datim prilikom održavanja prošlogodišnje misije koja se odnosila na tu oblast.

„Tokom posjete Crnoj Gori, održani su sastanci s predstavnicima Ministarstva pravde, Vrhovnog državnog tužilaštva, Centra za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu, Tužilačkog i Sudskog savjeta i sekretarijata tih tijela“, navodi se u saopštenju.

Smrkolj je kazala da je misija, koja je posvećena jednoj od ključnih oblasti u procesu evropskih integracija, bila odlična prilika da nezavisni ekspert dobije detaljnu sliku o stanju na terenu.

„Smrkolj je istakla da će misija omogućiti davanje dodatnih smjernica i preporuka eksperta crnogorskim partnerima, u cilju rješavanja nedostataka i približavanja Crne Gore članstvu u EU“, kaže se u saopštenju.

Načelnica Direkcije za organizaciju pravosuđa u Ministarstvu pravde, Nataša Radonjić, kazala je da očekuje da će izvještaj eksperta predstaviti ostvareni napredak u jačanju administrativnih kapaciteta Sudskog i Tužilačkog savjeta u proteklih godinu, a da će nove preporuke doprinijeti daljoj nadgradnji crnogorskog sistema u smjeru ispunjenja privremenih mjerila u poglavlju 23.

Navodi su se da Predstavnici EK i Delegacije EU u Podgorici zahvalili partnerima iz Crne Gore za odličnu saradnju i uspješan završetak misije.

Bonus video: