Zašto kasni isplata socijale: Ima li tehnička Vlada legitimitet za rebalans budžeta?

Dva mjeseca prije kraja godine Vladina Komisije za ekonomsku politiku zaključila je da je rebalans budžeta za 2016. neophodan, iako ga je ministar finansija predložio još prije četiri mjeseca
174 pregleda 27 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Raško Konjević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 02.11.2016. 18:40h

Naknade majkama sa troje ili više djece za oktobar, koje bi trebalo da budu isplaćene do 10. novembra, kasniće, jer se čeka rebalans budžeta.

To je Televiziji "Vijesti" potvrdio ministar finansija Raško Konjević.

On podsjeća da je rebalans predlozio još u julu, upozoravajući da će biti problema sa isplatom socijalnih davanja krajem godine, ali se Vlada tada ovim pitanjem nije bavila.

Ipak, na današnjoj sjednici Komisije za ekonomsku politiku našao se upravo predlog rebalansa budžeta, na osnovu koga se jedino može preusmjeravati novac sa drugih pozicija za isplatu socijalnih davanja.

Konjević kaže da se zakasnilo, a otvara i pitanje legitimiteta tehničke Vlade da utvrđuje rebalans budžeta.

Dva mjeseca prije kraja godine Vladina Komisije za ekonomsku politiku zaključila je da je rebalans budžeta za 2016. neophodan, iako ga je ministar finansija predložio još prije četiri mjeseca.

Taj predlog, međutim, potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja Vujica Lazović nije stavljao na dnevni red.

"Danas je naprasno moj prijedlog od 4. jula stavljen na dnevni red sjednice Komisije iz razloga što sam na prošloj sjednici Vlade upozorio da smo u ozbiljnim poteškoćama, jer nemamo zakonske mogućnosti da isplatimo socijalna davanja za oktobar, koja dospijevaju na isplatu 10. i 11. novembra", rekao je Konjević.

Predlog rebalansa našao se danas na stolu Komisije, iako je Vujica Lazović početkom septembra, u intervjuu "Vijestima", tvrdio da rebalans budžeta nije potreban.

"Od rebalansa smo odustali isključivo zbog nepostojanja potrebe da se plan budžeta za 2016. mijenja. Da, povećani su tekući izdaci zbog naknada, ali ostali su nepotrošeni svi planirani kapitalni prihodi, a državni su porasli. U rebalans budžeta se ide kada vam rastu ukupni izdaci, a padaju vam prihodi", kazao je tada Lazović.

"Mislim da je takva vrsta odnosa koji je imao potpredsjednik Lazović u prethodna četiri mjeseca, na šta sam upozoravao, vrlo neodgovorna, i sada je dovela u poziciju da jedan dio stanovnistva koji je dominantno vezan za socijalne potrebe najvjerovatnije neće biti u mogućnosti da to primi tokom novembra mjeseca, iako što se tiče sredstava, gotovog novca, Ministarstvo finansija time raspolaže, ima 50 miliona depozita kod Centralne banke, ali nemamo zakonske mogućnosti da to isplatimo", rekao je Konjević.

Koliko će kasniti naknade majkama zavisiće od toga kada će rebalans biti usvojen u Skupštini. Konjević otvara i pitanje legitimiteta Vlade da sada predloži rebalans budžeta.

Imamo jednu funkcionalnu zavrzlamu – da je Vlada u tehnickom mandatu, da nemamo konstituisan parlament, na kraju nemamo ni konstituisanu vladu nakon izbora i svi smo u manjku legitimiteta da ovakve stvari možemo da radimo.

Sva ministartva sada treba Vladi da dostave svoje potrebe za izmjene budžeta.

Konjević objašnjava da je, osim regulisanja isplata socijalnih naknada, potrebno mijenjati jos stavki u budžetu. Između ostalog, budžetom je bilo planirano da se ove godine potroši 240 miliona eura za izgradnju auto-puta, ali je, zbog kašnjenja radova, do oktobra potrošeno pet miliona, pa je neophodno mijenjati budzet i u tom dijelu.

Bonus video: