Pejović: Zapadni Balkan je najbolji primjer prevazilaženja sukoba iz prošlosti

Pejović je naglasio da je region zapadnog Balkana dio koji nedostaje EU, te da ima posebno važnu ulogu u evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi
2 komentar(a)
Globsec, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Globsec, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 30.10.2016. 12:06h

Članstvo u Evropskoj uniji (EU) je efikasan mehanizam koji podstiče reforme, a njegovo ubrzanje bi intenziviralo dalju demokratizaciju i transformaciju država zapadnog Balkana, ocijenjeno je na Panelu koji je održan u Bratislavi.

Na skupu su govorili ministri i državni sekretari vanjskih poslova i evropskih integracija Slovačke i država zapadnog Balkana.

Crnu Goru je predstavljao državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

Učesnici Panela su istakli da su države zapadnog Balkana prešle dug put od devedesetih, kako u dijelu usklađenosti s evropskim standardima i vrijednostima, tako i u pogledu jačanja regionalne saradnje.

„Saglasili su se da zajednički izazovi ostaju u dijelu jačanja vladavine prava, demokratskog upravljanja i promovisanja stabilnosti u regionu kao preduslova za stvaranje povoljnog ambijenta za privlačenje investicija, obezbjeđenje zaposlenosti i ekonomskog razvoja“, kaže se u saopštenju.

Pejović je ukazao da je proces pristupanja EU posljednjih godina postao zahtjevniji za države kandidate, ali da politika proširenja i dalje ima ključni transformativni uticaj na države zapadnog Balkana za sprovođenje suštinskih reformi.

„Zapadni Balkan najbolji je primjer prevazilaženja sukoba iz prošlosti i stvaranja mira i stabilnosti u pravcu postizanja zajedničke budućnosti u EU“, rekao je Pejović.

On je naglasio da je region zapadnog Balkana dio koji nedostaje EU, te da ima posebno važnu ulogu u evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi.

„Učesnici panela su se saglasili da region dijeli bezbjednosne izazove s kojima se suočava EU, da je u pravcu njihovog uspješnog prevazilaženja neophodno poboljšati saradnju, preduzeti zajedničke korake i održati povjerenje građana u evropski projekt“, kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: