Budva: Opozicija će naredne sedmice formalizovati koaliciju

U iščekivanju zvaničnih rezultata, budući koalicioni partneri već razgovaraju o kadrovskim rješenjima
73 pregleda 7 komentar(a)
Budva koalicija, Foto: Vuk Lajović
Budva koalicija, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.10.2016. 18:14h

Uoči lokalnih izbora u Budvi Demokratska Crna Gora, Demokratski front, te koalicije “Bura budi Budvu “ i “Budva mora” koje su okupile SNP i Demos, odnosno URU, SDP i Liberalnu partiju , potpisale su sporazum kojim su se obavezale da neće vršiti vlast sa Demokratskom partijom socijalista. Nakon zajedno osvojenih 17 mandata i proglašenja pobjede Božena Jelušić čelnica izborne liste koalicije “Budva mora” očekuje da će postizborna koalicija sljedeće sedmice biti i formalizovana.

"Čini mi se da je sljedeća sedmica realno vrijeme u kojem to treba očekivati. U svakom slučaju zavisi od satnica u kojima treba da odgovore OIK i DIK", kazala je Božena Jelušić.

Opštinska izborna komisija sjutra bi trebalo da objavi konačne rezultate lokalnih izbora u Budvi. Predstavnici partija kojim je, shodno preliminarnim rezultatima, pripala većina u lokalnom parlamentu ipak ne isključuju ni mogućnost opstrukcije Demokratske partije socijalista. Upozoravaju da odugovlačanje prihvatanja izbornih rezultata donosi štetu građanima i Budvi.

"Ovo je kraj godine, kao što znate u ovom periodu se donose i budžet Budvi je skoro sigurno potreban i rebalans Budžeta, raznorazne vrste planova, investicija, javnih nabavki, privremenih lokacije. Svega onog od čega Budva treba da živi u 2017. godini", kazao je Dragan Krapović iz Demokrata.

"Da je dakle DPS zaista demokratskih potencijala ona bi nas pustila i ne bi dozvoljavala da se ovakvim opstrukcijama koči konstituisanje vlasti u Budvi zapravo se ide na štetu građana Budve", kazala je Jelušić.

Jelušić i Krapović poručuju svojim političkim oponentima da se u Budvi ne može ponoviti nikšićki scenario i kupovina odbornika.

"Nema šanse za tako nešto tako da sam u tom smislu potpuno relaksiran", kazao je Krapović.

"Znate to bi značilo da bih ja sjutra trebalo da se iselim iz grada. Ne znam kako bih ja to sjutra izvela ili ja ili Krapović, ili Cerević, ili Vesko Marković ili Lucija Đurašković, Mihailo Đurović, Blažo Rađenović", kazala je Jelušić.

U iščekivanju zvaničnih rezultata, budući koalicioni partneri već razgovaraju o kadrovskim rješenjima. Demokratska Crna Gora, ponudila je DF-u I koalicijama "Budva mora“ i “Bura Budi Budvu“ platformu za formiranje nove demokratske vlasti u opštini Budva. Prema tom predlogu finansije bi pripale Demokratama, sektor urbanizma DF-u. Jelušić kaže da je će se o tom predlogu odlučivati konsenzusom koalicionih partnera.

"To neće tako ostati, to je bila oznaka da treba da počnemo pregovore i konkretnu priču. Ići ćemo prema ličnostima i profesionalizmu. To je ono na čemu ćemo svi zajedno nastojati. Da to ne bude puko partijsko popunjavanje rupa, već da nađemo ljude koji će nešto zaista kvalitativno moći da promjene", kazala je Jelušić.

U platformi se navodi da će prioritetni ciljevi i zadaci, biti vladavina prava i poštovanje principa zakonitosti.Koalicioni partneri se takođe, kako se ističe, obavezuju da poštuju princip jedinstvenog glasanja u Skupštini Opštine o svim pitanjima za koja je zakonom i Statutom predviđeno da se odlučuje većinom glasova svih odbornika.

Bonus video: