PILOT PROJEKTI

Đaci još čekaju obećane uniforme: Ponavlja li se priča sa tabletima?

Iz Ministarstva prosvjete odgovaraju da uniforme stižu uskoro. Samo da ne bude kao sa propalim obećanjima o eksperimantalnom korišćenju tablet računara u nastavi
1 komentar(a)
Savo pejanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Savo pejanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.02.2019. 07:50h

Učenici Osnovne škole Savo Pejanović i njihovi roditelji sa nestrpljenjem čekaju na uniforme koje su im iz Ministarstva prosvjete obećali na početku školske godine. Olivera, čije dijete uči u ovoj školi tvrdi da roditelji nisu obaviješteni zbog čega se čekanje odužilo.

"Nisam upućena još uvijek o tome, ali je trebalo da bude krajem septembra", kaže za TV Vijesti Olivera Otaševiš, roditelj.

U Ministarstvu prosvjete objašnjavaju kašnjenje.

"Malo se postupak odužio zato što smo imali žalbu jednog od ponuđača koji je učestvovao u postupku. Po njegovom odustanku od žalbe krenulo se u relaziaciju, izradu i nabavku same uniforme. Svakako prije polugodišta će doći. Mi se nadamo vrlo brzo, već narednog mjeseca da ćemo imati jednu svečanost gdje ćemo i podijeliti uniforme", navodi portparolka Ministarstva prosvjete Marija Jovović.

Jovović podsjeća da je uvođenje uniformi pilot projekat, kojim ministarsvo želi uvjeriti društvo da nošenje uniformi u školama predstavlja jedinstvo i jednakost svih učenika, a ne oduzimanje individualnosti.

I Oliveru, kao i većinu roditelja koji nisu željeli da pričaju za televiziju, raduje što će njihova djeca nositi uniforme. Vrijeme je, kažu, da svi budu jednaki, bez obzira na materijalno stanje.

"Mi bismo voljeli uniforme da nosimo. Radi socijalne razlike, prije svega, i da se djeca ne razlikuju puno", kaže mama Olivera.

U crnogorskim školama pravilo nošenja uniformi prestalo je da važi osamdesetih godina. Danas, u obilju društvenih nejednakosti, materijalno stanje roditelja svakako se odražava i na djecu, pa oni iz siromašnijih porodica često osjećaju da manje vrijede jer nemaju novu i skupu garderobu. Zato  bi uniforme  makar ublazile  ovaj problem.A tome cemo vjerovati tek kada stignu.

Jer ne zaboravimo – Ministarstvo prosvjete  je  prije tri godine  pompezno  najavljivalo  projekat Skola za novo doba  u četiri crnogorske osnovne škole, od kojih je jedna upravo Savo Pejanović.To je  podrazumijevalo već u prvom razredu, eksperimantalnu  nastavu sa tablet računarima umjesto svesaka, kreda i  table. Ali od  velike priče  o tabletima, didaktičkim  softverima, smart tablama, elektronskim knjigama i zvučnicima ostale  su samo  najave. Konkretno, u školi Savo Pejanović je odabrano odjeljenje, prema pouzdanim saznanjima TV Vijesti, nekoliko tableta vidjelo tek nekoliko puta za dvije godine .

I dalje uče na  tradicionalan način. Tablete, ako ih imaju, koriste kući.