Vještaci iz BG: Izvor infekcije je na ginekološko-akušerskom odjeljenju bjelopoljske bolnice

Da se u slučaju bjelopoljske bebe u novembru 2014. godine radilo o epidemiji rane neonatalne sepse a na osnovu ljekarskih nalaza koje je sačinio Institut za javno zdravlje iz Podgorice, zaključio je i sudsko- medicinski odbor iz Beograda
451 pregleda 0 komentar(a)
Zvonko Puletić, Vladan Đuranović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Zvonko Puletić, Vladan Đuranović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 27.10.2016. 19:10h

Saslušanjem vještaka sudske medicine iz Beograda u bjelopoljskom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje ljekarima tamošnje bolnice za smrt jedne i infekciju četiri bebe u novembru 2014. godine.

Na današnjem ročištu oni su kazali da je izvor infekcije na ginekološko-akušerskom odjeljenju bjelopoljske bolnice.

Da se u slučaju bjelopoljske bebe u novembru 2014. godine radilo o epidemiji rane neonatalne sepse a na osnovu ljekarskih nalaza koje je sačinio Institut za javno zdravlje iz Podgorice, zaključio je i sudsko- medicinski odbor iz Beograda.

Oni su ustvrdili da se epidemija ne utvrđuje na osnovu nekog apsolutnog broja već neuobičajenog broja oboljelih jer je nakon drugog slučaja infekcije, sve ukazivalo na pojavu epidemije. U detaljnom pojašnjenju nalaza ovog odbora navodi se i da je izvor infekcije na ginekološko-akušerskom odjeljenju bjelopoljske bolnice. Sve to potvrđuje navode optužnice,tvrde advokati oštećenih porodica.

"Za punomoćnike oštećenih porodica činjenično stanje je dovoljno rasvijetljeno", istakao je Novak Ražnatović, advokat oštećenih porodica.

Manje zadovoljni bili su advokati odbrane.

"Uzdržaćemo se danas", rekao je Vladan Đuranović, advokat optuženog Zvonka Puletića.

Ipak, osnovni iskaz vještaka iz Beograda značajno je drugačiji od ranijeg nalaza čime je kompromitovana optužnica protiv pedijatra, doktorke Jele Cimbaljević, tvrdi njen advokat.

"Jer su oni ustvrdili na današnjem pretresu da ona nije uspostavila dijagnozu sepse ,da za to nije imala kriterijume te da nije morala da izvrši prijavu", kazao je Miro Orović, advokat Jele Cimbaljević.

Osim Cimbaljevićeve, sudi se i tadašnjem direktoru bolnice Tomislavu Jeremiću i ljekarima Zvonku Puleticu i Haki Tahirović, koji se terete za teško djelo protiv zdravlja ljudi odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Proces se nastavlja 22 novembra.

Bonus video: