PROŠLI OBUKU ZA BRAJEV ŠTAMPAČ

Slabovidima i dalje teško da dođu do dugoročnog zapošljenja

"Oni su zaposleni na određeno vrijeme od 4 mjeseca. Znači u okviru tog projekta je bila je i obuka i nabavka opreme za ta lica kako bi oni mogli da rade", kazao je Stanko Laković
457 pregleda 1 komentar(a)
Slabovidi, Foto: TV Vijesti screenshot
Slabovidi, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 26.10.2016. 18:47h

U okviru projekta „Zapošljavanje osoba oštećenog vida u štamparijama za Brajevo pismo i crni tisak“ koji je Zavod za zapošljavanje podržao sa 50 hiljada eura, osam slabovidih osoba prošlo je obuku za korišćenje Brajevog štampača i računarske opreme za slabovide. Pet polaznika došlo je i do zaposlenja na određeno vrijeme.

"Oni su zaposleni na određeno vrijeme od 4 mjeseca. Znači u okviru tog projekta je bila je i obuka i nabavka opreme za ta lica kako bi oni mogli da rade", kazao je Stanko Laković iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Nakon projekta nastaviće da rade tri osobe, ali će ugovor na nedoređeno vrijeme imati samo jedan polaznik. Da je slabovidim osobama teško da dođu dođu do dukoročnog zaposlenja kaže i Stefa Adžić iz Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašain koja je u partnerstvu sa Zavodom za zapošljavanje i partnerskim organizacijama iz Bara, Ulcinja,Žabljaka i Pljevalja i realizovala projekat.

Zahvaljujući inostranim donacijama i Rade Škuletić je došao do stalnog zaposlenja.

"Mi smo 16. aprila 2014. aprila osnovali firmu za promet i usluge. Tifo Mont Nikšić koji se bavi pored štampe na Brajevom pismu , ali radimo i opremu tiflotehničke opreme. Za dvije godien odradili sm odosta toga- jelovnike na brajevom prismu , deklaraciej za obuću , Tina Time, za obiolježavanje zdravstvene centre- Bijelo Polje i Budvu radil ismo publikacije za pomorski Muzej Kotor, Rian je u fazi rada", kazao je Rade Škuletić iz TifloMonta.

Adžić kaže da se otvara potreba za kontinuiranim radom slabovidih osoba nakon što je Zakonom o zaštiti potrošača predviđeno da proizvodi koji mogu uticati na zdravlje osoba sa slabim vidom, na poleđini moraju imati I deklaraciju na Brajevom pismu. Organizacije koje štite interes slabovidih osoba zato predlažu formiranje socijalnog preduzeća za štampanje naljepnica i brošura koje bi se prodavale po minimalnim cijenama, a prikupljeni novac se koristio za finansiranje tog preduzeća.