TREĆA ROKADA ĐUKANOVIĆA

"Ostaje da vlada iz sjenke"

Analitičari ovaj potez Đukanovic vide i kao moguću pripremu za novi povratak, najvjerovatnije za predsjedničke izbore, koji se očekuju početkom 2018. godine
58 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.10.2016. 17:57h

To što se lider DPS-a Milo Đukanović treći put povlači sa mjesta premijera analitičati, kao i većina njegovih političkih protivnika vidi kao čisto formalni potez. Smatraju kako će i dalje da vlada iz sjenke i da će se sve važne odluke u državi donositi iz njegovog kabineta, gdje god on bio.

Analitičari ovaj potez Đukanovic vide i kao moguću pripremu za novi povratak, najvjerovatnije za predsjedničke izbore, koji se očekuju početkom 2018. godine.

Kandidatura Markovića za mandatara za sastav nove vlade nije iznenađenje za opoziciju, Ipak, u Građanskom pokretu URA to nije prioritetna tema u Crnoj Gori.

"Ovi izbori, koji nijesu plod izborne volje građana, nijesu pokazali pravo stanje stvari i mi treba da vidimo na koji način da rješavamo političku krizu. Izbori su je produbili umjesto da je riješe. To je prvo i osnovno. Drugo vezano za odluku DPS-a – Crnoj Gori treba premijer ko god on bio, koji će da miri Crnu Goru", kazao je Neđeljko Rudović iz Građanskog pokreta URA.

Analitičari ocjenjuju da se dolaskom Markovića politika Vlade neće promijeniti.

"Imaćemo autokratski, isti stil vladanja, imaćemo vladu kontinuiteta i tu ja ne vidim ništa novo – da li će biti prvi čovjek Marković ili Đukanović formalno manje je bitno, ono što je najbitnije je da će se te krupne i strateške odluke donositi i dalje na jednom mjestu, u jednom kabinetu, kod jednog čovjeka", rekao je Boris Raonić iz NVO Građanska alijansa.

"Ja mislim da je ovdje činjenica da je riječ o nekome koga je izabrala DPS, što znači da će, bio to Milo Đukanović ili Duško Marković, biti nastavjena politika DPS-a, znači politika prethodne Vlade", rekao je Stevo Muk iz Instituta alternativa.

On insistira da je jako važno da Đukanović objasni zašto se povlači. Ipak, i on i Raonić su saglasni da će vladati iz sjenke i pripremati teren za formalni novi povratak.

"Da se Đkanović nađe kao kandidat DPS-a na predsjedničkim izborima koji slijede. Meni je vrlo izgledan scenario", rekao je Muk.

Iz SDP-a konstatuju da Đukanović napušta funkciju u stanju državnog udara i socioekonomskog sloma drzave, poharanih finansija i resursa ali da se DPS, umjesto svega toga, bavi njihovom partijom.

Preporučujemo za Vas