Vujović: Ponuda opozicije ne interesuje manjinske partije

"Ne bi me iznenadilo da zahtjev bude Ministarstvo poljoprivrede zato što je involvirano u neka dešavanja pomoć i pogodno je za klijentelističko uvezivanje sa biračima i neka takva ministarstva koja im mogu povećati izborne šanse"
61 pregleda 20 komentar(a)
parlamentarni izbori, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
parlamentarni izbori, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 25.10.2016. 19:12h

Nakon proglašenja izborne pobjede, lider DPS-a Milo Đukanović odmah je najavio brzo formiranje Vlade sa tradicionalnim partnerima.

Danas je još uvjereniji da će nastaviti da vlada zajedno sa Socijaldemokratam i manjinskim strankama.

"DPS će nastaviti da sarađuje sa onima sa kojima je godinam sarađivala sa onima koji su imali mjesta u našoj patrlamentarnoj većini u vladi kada je to bio neophodnost sa stanovišta brojki. Očekujem da će sve biti završeno u kratkom roku, da li je to 10. novembar ili drugi datum ne znam, ali sam ubijeđen da nam ne treba više od nekoliko sedmica i da imamo Vladu", rekao je Đukanović.

On je odbio da odgovori na pitanje da li će ponovo biti premijer.

"To nisu bila pitanja koja su uopšte bila na dnevnom redu", rekao je Đukanović ranije danas.

Večeras je iz DPS-a saopšteno da će mandat za sastav nove Vlade dobiti Duško Marković zamjenik predsjednika DPS-a.

A mjesto premijera manjinskim partijama ponudila je opozicija.

Analitičar Zlatko Vujović, ne očekuje da će ta ponuda bitno zainteresovati manjinske stranke. S druge strane ne misli da bi manjine mogla privući ni fotelja predsjednika Skupštine, pošto se spekuliše da bi mogle tražiti jednu od tri najvažnije funkcije u državi.

"Da li predsjednik Skupštine, to mjesto osim protokolarnog stvar je prestiža. Ne nosi sa sobom neke velike privilegije u smislu resursa. ja vjerujem da će oni biti više zainteresovani za pristup resursima državnim, pa eventualno i njihovoj zloupotrebi nego konkretno simbolima političke moći", rekao je Vujović.

On smatra da će pažnja manjinskih partija više biti usmjerena na resore preko kojih se može vratiti povjerenje u nacionalne partije.

Podsjeća da su Bošnjačka stranka i Albanske partije osvojile oko 3.000 glasova manje u odnosu na izbore 2012. godine, te da je Hrvatsku građansku inicijativu podržalo manje od ukupnog broja Hrvata u Crnoj Gori.

"Ne bi me iznenadilo da zahtjev bude Ministarstvo poljoprivrede zato što je involvirano u neka dešavanja pomoć itd i pogodno za klijentelističko uvezivanje sa biračima i neka takva ministarstva koja im mogu povećati izborne šanse".

Svoje zahtjeve za formiranje parlamentarne većine, manjinske partije predočiće u platformi na kojoj ovih dana radi Radna grupa. Vujović kaže da neki uslovi manjina mogu zavisiti i od spoljnih faktora.

"U slučaju Bošnjačke partije i zvanične Ankare od koje su oni očigčledno potpomognuti snažno i pod njenim velikim uticjem. Od uticaja Ankare može zavisiti mogućnost za formiranje vlasti DPS i manjina", smatra Vujović.

Nakon sinoćnjeg prvog sastanka predstavnici manjinskih partija kazali su da će ujedno sa Platformom, svaka partija ili koalicija raditi na definisanju posebnih dokumenata u kojima će biti navedeni njihovi posebni politički zahtjevi.

Bonus video: