Sjever Crne Gore "Za hrvatsko srce"

Sumnja u postojanje razrađenog predizbornog inženjeringa, za Lukovića je podgrijana i činjenicom da su mnoga istraživanja javnog mnjenja prognozirala da HGI neće preći cenzus, što u slučaju te manjinske partije iznosi 0, 35 odsto od birača koji su izašli na glasanje
264 pregleda 23 komentar(a)
HGI, Foto: HGI
HGI, Foto: HGI
Ažurirano: 20.10.2016. 17:39h

U odnosu na parlamentarne izbore 2012. godine naročito uočljiv rasta povjerenja Hrvatska građanska inicijativa zabilježila je u Podgorici.

Tu hrvatsku nacionalnu partiju ove godine su podržala 1663 birača – tačno 193 birača više nego na prethodnima parlamentarniom izborima.

Novinara dnevnog lista „Vijesti“ Sinišu Lukovića još više čudi rast glasača Hrvatske građanske inicijative na sjeveru Crne Gore.

"Recimo na Žabljaku gdje po rezultatima popisa uopšte nema Hrvata oni su dobili sedam glasova . Zanimljiva su posebno Pljevlja gdje sa jednog glasa iz 2012. HGI sada ima 25", kazao je Luković.

Luković upućuje i na par zanimljivih detalja sa birališta u primorskim opštinama. U Kotoru gdje živi 1553 Hrvata za HGI je glasalo 307 građana što je 85 glasova manje nego na prethodnim izborima. U Tivtu HGI sa 519 glasova podrške nije uspijela da se primakne skoru sa prošlih parlamentarnih izbora od 661 glasa.

Sa druge strane rejting HGI je skoro duplo porastao u Herceg Novom . Ta partija je 2012. godine imala 73 glasa , a na ovogodišnjim parlamentarnim izborima 130 glasova. Kao naročito interesantne Luković navodi rezultate glasanja u izbornoj jedinici Podi 1 u Herceg Novom.

"To je dio zaleđa HN gdje živi 99, 9 posto pravoslavnog stanovništvo koje u najvećoj mjeri se deklariše kao Srbi, e možete zamisliti da je na tom biračkom mjestu HGI dobio 21glas. Takav skor nije ostvario ni na jednom biralištu u Tivtu gdje žive većinom HR. Evo imate primjer da na biralištu u Lepetane TV gdje je većina katoličke tj. Hr populacije, a tu inače glasa i Marija Vučinović koja je predsjednica HGI-a. HGI je uspio da dobije samo 5 glasova što je samo za glas manje nego što je imao na lokalnim izborima u aprilu ove godine. ( Interesantno je da je to biralište u HN gdje je 21 mandat nalazi se na puškometar od mjesta Žlijebi kao jedino gdje se redovno svake godine održavaju parastosti Đeneralu Dražu Mihailoviću.)", kazao je Luković

Sumnja u postojanje razrađenog predizbornog inženjeringa, za Lukovića je podgrijana i činjenicom da su mnoga istraživanja javnog mnjenja prognozirala da HGI neće preći cenzus, što u slučaju te manjinske partije iznosi 0, 35 odsto od birača koji su izašli na glasanje.

“Za HGI je to radio Ipsos stratedžik marketing i ono je pokazalo da HGI sam ne može sam preći cenzus, već da mora ući u operaciju presipanja organizovanog dijela DPS na svoj konto, a što su prema tvrdnjama mog visoko pozicioniranog izvora iz predsjedništva DPS-a pred same parlamentarne izbore direktno utanačili predsjednik DPS Milo Đukanović i gospođa Marija Vuksanović, predsjednica HGI-a“, kazao je Luković.

Nosilac liste Hrvatske građanske inicijative na ovim izborima Adrijan Vuksanović negira te tvrdnje.

"Zašto neko ko je Albanac, Srbin, Bošnjak, Musliman ili pripadnik neke etničke skupine u CG ne bi dao podršku za HGI ? Pa po toj logici ni Hrvati ne bi trebalo da glasaju za druge stranke, a vidimo da glasaju. Drago mi je što je naš program bio prepoznat i kod drugih naroda jer mi smo i hrvatska i građanska stranka", kazao je Vuksanović.

U Centru za građansko obrazovanje uviđaju nelogičnost kada je u pitanju 25 puta veća podrška hrvatskoj manjinskoj partiji u Pljevljima.

"Postoje zakonske „rupe „ koje dozvoljavaju da članove određene partije u ovom slučaju DPS koja ima ogromno članstvo da doprinesu rezultatu druge partije . Zakonski nije ništa sporno mandat HGI nije sporan, ali postavlja se pitanje logički i odakle toliko glasova za HGI U Pljevljima gdje oni suštinski nisu dovoljno ni nacionalno zastupljenim", kazao je Damir Nikočević iz CGO-a.

„Politika je jedna surova djelatnost u kojoj se rijetko što ili skoro nikako ne poklanja“, rekao je Vuksanović.

Jasniju sliku o tome da li je i ko je kome šta poklonio, birači će imati nakon što HGI izabere svog koaliconog partnera.

U međuvremenu reakcije na ovakvu predizbornu kobinatoriku dali su korisnici Facebooka koji su preko svojih profila podjelili simulaciju postizbornog slavlja u Podima kao i najavu spektakularnog Tompsonovog koncerta u Andirjevici.

Bonus video: