Manjinske partije pripremaju platformu za pregovore o postizbornoj koaliciji

"Dogovorili smo se na način da svako svoje zahtjeve stavi u tu platformu što se tiče programskih odrednica, a kroz aneks ugovora da se dogovorimo o nekom kadrovskom postavljenju", rekla je predsjednica HGI Marija Vučinović
24 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Hgi.co.me
Marija Vučinović, Foto: Hgi.co.me
Ažurirano: 19.10.2016. 17:52h

Tri dana nakon izbora manjinske partije, od kojih zavisi formiranje vladajuće većine, krenule su u priču o zajedničkoj platformi sa kojom će ići u pregovore o postizbornoj koaliciji.

"Dogovorili smo se na način da svako svoje zahtjeve stavi u tu platformu što se tiče programskih odrednica, a kroz aneks ugovora da se dogovorimo o nekom kadrovskom postavljenju", prenijela je ishod današnjeg sastanka predstavnika Bošnjacke stranke, koalicije Albanci odlučno i Hrvatske građanske inicijative predsjednica HGI-ja Marija Vučinović.

Već u izbornoj noći, lider DPS-a Milo Đukanović poručio je kako je vlast njegove partije sa manjinama praktično gotova stvar.

Iste večeri, ponuda je stigla i iz opozicionih redova.

Iz Demokratskog fronta je, dva dana kasnije, stigla poruka kako su spremni da podrže manjinsku vladu kako bi se razvlastio DPS, a u kojoj Front ne bi učestvovao, te da ne bi imali ništa protiv da na njenom čelu bude Rafet Husović iz Bošnjačke stranke. Iz te partije su Televiziji Vijesti rekli kako pripremaju odgovor na predlog Fronta.

Ponudom Fronta za sada se nijesu bavili u Hrvatskoj građanskoj inicijativi.

"Nijesmo pričali o tim pitanjima, bavili smo se platformom i svakako da ćemo zajednički stav zauzeti sa ostalim manjinskim partijama. Ali, ono što je naše programsko opredjeljenje – to je da ćemo mi pregovarati sa subjektima koji državu Crnu Goru vode put evropskih i NATO integracija. Mogu pričati u ime HGI da mi od toga nećemo odustati, ostali subjekti, za sada, ne dolaze u obzir", rekla je za TV Vijesti Vučinović

Nešto drugačiju poruku šalju iz koalicije Albanci odlčcno. Oni kažu da ne odbaciju ničije pozive za razgovor, ali da je još rano za bilo kakve konačne izjave. ZA TV Vijesti su kratko rekli da su dogovorili pregovaračke timove i da će prvo definisati svoje zahtjeve i onda ići u dalje pregovore.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović saopštio je da će buduća platforma koju pripremaju sa predstavnicima manjinskih partija Hrvata i Albanaca- HGI i Forca, imati "najvažnije programske ciljeve i projekte koje su ove partije predstavile građanima i svojim biračima u izbornoj kampanji".

"Izborni program Bošnjačke stranke zasnovan je na realnim potrebama bošnjačko-muslimanskog naroda u svim našim lokalnim sredinama. Prvenstveno se radi o ekonomskim projektima kojima bi se izgradila infrastruktura i pokrenula privreda na sjeveru Crne Gore, ali i u svim ostalim krajevima gdje žive manjinski narodi. Tražićemo značajno veća budžetska izdvajanja za te sredine i ulaganja u putnu, vodovodnu i komunalnu infrastrukturu, u zdravstvenu zaštitu, školstvo, sport i kulturu. Bošnjačka stranka ima jedino obavezu prema gradjanima u našim sredinama i svojim biračima koji su u nama prepoznali svoje predstavnike", saopštio je Husović.

Dodaje da će Bošnjačka stranka tražiti i mnogo veći stepen otvorenosti institucija prema kadrovima iz redova bošnjačko-muslimanskog naroda, povećanje zastupljenosti u izvršnoj vlasti, državnoj administraciji, sudstvu, tužilaštvu, policiji i u lokalnim službama, kao i u medijskom javnom servisu.

"Bošnjačka stranka smatra da je jačanje institucija i vladavine prava najvažniji društveni interes i da se moramo odlučnije suprotstaviti organizovanom kriminalu i korupciji na svim nivoima. Podsticaćemo dalju regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose što su za nas, uz evropske i NATO integracije - prioriteti državne politike. Politika Bošnjačke stranke isključivo se kreira prema interesima naših sunarodnika i građana kojima smo obećali ostvarivanje našeg programa, ovdje u Crnoj Gori, i nigdje, na nijednoj drugoj adresi. Sve medijske insinuacije i spekulacije kojima se Bošnjačkoj stranci i njenom rukovodstvu pokušava spočitati nešto drugo odbacujemo sa najdubljom indignacijom", saopštio je Husović.

Bonus video: