Mafija jača od države: Devetoro stradalo od početka godine

Stojanovićevu boju glasa odavno su zaboravili i mediji i građani ali ministar unutrašnjih poslova nije zaboravio da podsjeća da upravo smjenu direktora vidi kao ključno rješenje
80 pregleda 45 komentar(a)
Cetinje ubistvo Radomir Đuričković, Foto: Vladimir Otašević
Cetinje ubistvo Radomir Đuričković, Foto: Vladimir Otašević
Ažurirano: 15.10.2016. 19:21h

Četrdesetogodišnji Radomir Đuričković posljednja je žrtva u krvavom nizu mafijaških obračuna, a koji je, baš kao i mnogi likvidirani prije njega znao da se našao na spisku za odstrijel.

Mafija je odavno pokazala da je jača od države, obavještenija od operativaca službi, bolje opremljena od istražitelja a sve im to i nije teško biti kad je i dokazano da im pomoć u skrivanju pružaju visoko kotirani policajaci koji im odaju povjerljive podatke - poput zamjenika komandira u Kotoru Zlatka Samardžića.

Od početka devedesetih mafijašklih obračuna je bilo više od 50, a samo ove godine - u ratu kriminalnih klanova ubijeno je devet osoba. Ta brojka nije dovoljna da direktor policije Slavko Stojanović, koji očigledno ne osjeća potrebu da iz moralnih razloga podnese ostavku, makar izađe u javnost i saopšti koji je to njegov plan da se razračuna sa kriminalcima.

Stojanovićevu boju glasa odavno su zaboravili i mediji i građani ali ministar unutrašnjih poslova nije zaboravio da podsjeća da upravo smjenu direktora vidi kao ključno rješenje.

"Sve što sam imao da kažem kada su u pitanju ubistva i nažalost sumnja da se radi o ubistvima iz oblastima organizovanog krimnala međuobnih obračuna kriminlanih grupa napisao sam u predmetu upućenom prema vladi u kojem stoji da tražim razrješenje direktora uprave policije kao ministar ja ne mogu ništa više da uradim", kazao je ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović.

Kako u četvrtak nije održana sjednica vlade, o smjeni Stojanovića nije se ni raspravljalo. Zato kriminalci rade. Bez predaha. Ne biraju vrijeme, mjesto i način. Posljednju deceniju Crnu Goru su potresali krvavi obračuni i prave mafijaške likvidacije koje se mogu vidjeti samo u filmovima. Da ne prezaju ni od čega pokazali su i likvidacijom Kotoranina Dalibora Đurića koji je ubijen iz snajpera u trenutku dok se nalazio u poluotvorenom odjelju spuškog zatvora gdje je izdržavao kaznu.

"Držim da sam uradio sve što je trebalo kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i organizovanih kriminalnih grupa. Ljudi koji za sebe tvrde da su profesionalci kažu da ni to rade bolje, rezultate njihovog rada vidimo svaki dan", kazao je Danilović.

A rezultati njihovog rada od 2014 godine su - nerasvijetljena ubistva: Milutina Radovića, Vinetua Strugara, Armina Muše Osmanagića, Saše Markovića, Ivana Lopičića, Aleksandra Brajovića, Gorana Đuričkovića, Radovana Matovića, Srđana Vlahovića, Božidara Tomaševića, Gorana Biskupovića, Miloša Bošnjaka, Željka Vučekovića, Slavka Pekovića, Dalibora Đurića i Radomira Đuričkovića. U večćini slučajeva motiv likvidacije je sukob kotorskih kriminalnih grupa koji je izbio kada je 2014. godine u Valensiji nestao tovar sa kokainom.

Bonus video: