Pejović: Očekuje se otvaranje poglavlja 19 do kraja godine

"Zemlje članice Evropske unije (EU), njih 11, dalo je svoju saglasnost, preostaje još da dobijemo tih 17. Tu predstoji dodatni posao. Vidjećemo što će biti završna mjerila i koji će to biti kriterijumi koji će biti obavezujući za Crnu Goru", kazao je Pejović
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2016. 10:04h

Crna Gora trebalo bi da do kraja godine otvori pregovaračko poglavlje 19, koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje i dotiče živote svih građana, saopštio je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.

Pejović je na sastanku pregovaračkih timova Crne Gore i Srbije, koji je danas počeo u Podgorici, rekao da očekuje da se do kraja decembra otvori to poglavlje.

"Zemlje članice Evropske unije (EU), njih 11, dalo je svoju saglasnost, preostaje još da dobijemo tih 17. Tu predstoji dodatni posao. Vidjećemo što će biti završna mjerila i koji će to biti kriterijumi koji će biti obavezujući za Crnu Goru", kazao je Pejović.

On je naveo da je poglavlje socijalna politika i zapošljavanje od životne važnosti.

"Ni socijalna politika, ni zapošjavanje nijesu neke strane ili daleke politike EU, nego nešto što dotiče živote svih građana i njihov standard. Ovo poglavlje je jedno od vezivnih i ključnih, koje određuju način na koji ćemo pripremiti države za buduće članstvo u EU", poručio je Pejović.

On je objasnio da je Crna Gora, nakon završenog pregleda onoga što je pravna tekovina EU, u martu 2014. godine dobila izvještaj o skriningu.

"Dobili smo procjenu toga gdje se nalazimo i u sklopu toga jedno početno mjerilo odnosno jedan zadatak koji treba da uradi, a to je da pripremi akcioni plan za usklađivanje s pravnom tekovinom koji je Vlada usvojila u februaru prošle godine", dodao je Pejović.

On je kazao da su skoro godinu radili na akcionom planu.

"Ovdje se ne radi o nekom internom unutrašnjem dokumentu države, već o prilagođavnaju našeg socijalnog sistema i politike zapošljavanja onome što je širi evropski okvir", saopštio je Pejović.

Član pregovaračkog tima Srbije, Zoran Stojiljković, ocijenio je da Crna Gora i Srbija imaju jednu zajedničkiu stvar.

"Prema svim istraživanjima javnog mnenja posljednjih deset ili 15 godina ključni problemi Srbije i Crne Gore su nezaposlenost, šanse mladih, siromaštvo i korupcija", kazao je Stojiljković.

On je naveo da se to može sagledati sa dva nivoa, između ostalog, i kada će ta društva steći kapacitete razvoja da riješe te probleme.

"Drugi nivo je kako ćemo mi pokazati da imamo administrativne i političke kapacitete da dizajniramo jedan model regulacije socijalne politike, rada i zapošljavanja. Treba biti vješt i zadovoljiti neku vrstu forme, ali mislim da je za ova društva jako važno da ove razvojne standarde sa stanovišta siromaštva, nezaposlenosti i sive ekonomije, redukuju i da postanemo prosperitetna društva", zaključio je Stojiljković.

Sastanak pregovaračkih timova Crne Gore i Srbije za poglavlje 19 trajaće dva dana, s ciljem da predstavnici crnogorskih institucija kolegama iz Srbije predstave iskustvo iz vođenja pregovora u tom poglavlju, s fokusom na proces izrade akcionog plana za postepeno usklađivanje s pravnom tekovinom EU, kao mjerilom za otvaranje poglavlja.

Galerija

Bonus video: