Četiri dana pred izbore: Mrtvi u biračkom spisku

Četiri dana pred izbore stižu novi dokazi da o fantomima u biračkom spisku. Podgoričanin Rajko Bojanić dobio je poziv za glasanje na ime njegove supruge, koja je umrla još prije 7 godina. I iz NVO sektora su saglasni MUP imao dovoljno da sredi spisak i da na kraju nije urađeno ništa.
77 pregleda 124 komentar(a)
poziv za glasanje, Foto: Screenshot (YouTube)
poziv za glasanje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.10.2016. 17:59h

Iako je do izbora istalo ostalo još samo četiri dana, birački spisak, iako potpisan, nije sređen. Podgoričanin Rajko Bojanić obratio se redakciji TV Vijesti tvrdeći da je juče, na njegovu adresu stiglo obavještenje iz Ministarstva unutrašnjih poslova o mjestu glasanja njegove žene, koja je umrla još prije sedam godina.

“Ja mislim da je ovo čista sramota. Da naše institucije ne funkcionišu u ovome gradu,kao ni u našoj lijepoj državi”, kaže Bojanić.

O nesređenom biračkom spisku razgovaralo se I u našoj sinoćnjoj debati u susret izborima. Iz MANS-a tvrde da među službenicima MUP-a nije postojalo raspoloženje da se birački spisak očisti.

“Naprotiv, postojalo je raspoloženje da se učini sve što se može da se zataškaju nepravilnosti. Evidentno je da je birački spisak problematičan, zvanično nije ni potpisan od strane ministra UP, što je po prvi put u istoriji da ja znam”, smatra Vanja Ćalović iz MANS-a.

Đuro Stojanović iz CEMI-ja, koji je učestvovao u radu koordinacionog tijela MUP-a, imao je priliku da svjedoči načinu rada MUP-ove Službe za informacione tehnologije.

“Ono što sam vidio, i nivo procedura i način na koji se čitav strašno ozbiljan i osjetljiv posao, a to je vođenje biračkog spiska, na tom konsultativnom tijelu prikazao izaziva izuzetnu zabrinutost."

A sagovornik TV Vijesti vjeruje da neko može da zloupotrijebi to što je njegova žena i dalje u biračkom spisku. Tvrdi i da nema povjerenja u institucije.

“Iskren da budem ja nisam imao ni u one prije, u ove isto tako – nemam”, kaže Rajko Bojanić.

Opozicija i pred ove izbore tvrdi da je spisak pun fantoma, da ima mnogih koji nemaju prebivalište u Crnoj Gori a u spisku su, a ovo je dokaz i da svi umrli još nisu uklonjeni sa spiska. Međutim, za izmjene više nema vremena.

“Birački spisak je takav kakav je, njemu nema promjene do izbornog dana”, zaključuje Ćalović.