POKUŠALI DA NATJERAJU IZVRŠNU VLAST DA RIJEŠI PROBLEME

Što su izbori bliže, gužve ispred Vlade su veće: Bez pozitivnih rezultata

"Tražimo lično da nas predsjednik Vlade primi i tražimo konkretno od njega odgovor. Naš je cilj da nas primi premijer i da nam potvrdi da li će fabrika raditi", kazala je tada Ljijana Raković, predsjednica Sindikata Bjelasica Rada
4 komentar(a)
Bjelasica Rada, protest, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Bjelasica Rada, protest, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 10.10.2016. 18:36h

Kako su se izbori približavali, povećavala se i gužva ispred zgrade Vlade.

Bivši radnici Kombinata aluminijuma, Bjelasice Rade i majke iz Rožaja, radikalizacijom protesta pokušali su da natjeraju izvršnu vlast da što prije riješi njihove probleme.

Pozitivnih rezultata nije bilo ni za radnike, ni za majke koje su sedam noći i spavale ispred Vlade.

Radnici koji godinama čekaju na uplatu zaostalih plata i doprinosa i uoči ovih parlamentarnih izbora pokušali su da protestom ispred zgrade Vlade ubrzaju rješavanje godinama nagomilanih problema.

Posljednji u nizu bio je protest radnika Bjelasice Rade. Oni su ispred Vlade izašli u srijedu zahtijevajući isplatu osam plata, doprinosa za osam godina i pokretanje proizvodnje.

"Tražimo lično da nas predsjednik Vlade primi i tražimo konkretno od njega odgovor. Naš je cilj da nas primi premijer i da nam potvrdi da li će fabrika raditi", kazala je tada Ljijana Raković, predsjednica Sindikata Bjelasica Rada.

Slično su prošle i majke iz Rožaja koje od nadležnih mjesecima traže pozitivna rješenja kako bi ostvarile naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece.

U cilju pronalaženja kompromisa Ministarstvo rada i socijalnog staranja produžilo je listu dokaza na osnovu kojih majke mogu dokazati da su koristile porodiljsko odsustvo.

To, ipak, nije bilo rješenje za probleme majki iz Rožaja.

Rožajke su zato umjesto u svojim domovima punu sedmicu spavale ispred Vlade. Premijer ih nije primio na razgovor, ali je u okviru predizbornih aktivnosti posjetio Rožaje.

"Naš je premijer danas u Rožajama, a majke su mu ovdje kojima se niko nije obratio sedmicu dana. Tako će ga naša djeca primiti, mislim da nikad mu ljepše biti neće" rekla je Fikreta Honsić, jedna od majki iz Rožaja.

Poziciju majki iz Rozaja na trotoaru preko puta vlade zauzeli su bivši radnici KAP-a .

Oni su prethodnih mjeseci blokirali ulice glavnog grada čekajući isplatu skoro pet i po miliona eura otpremnina, koje im se duguju od kraja marta.

Sa njima je više puta razgovarao i predsjednik države Filip Vujanović.

"Kazao je da je zakon koji je donešen u Skupštini da se mora sprovoditi jer na osnovu toga zakona nama su određene pare u budzetu", kazao je Zoran Vukotić, penzioner KAP-a

Do sada se još nije našla nadležna institucija koja je taj zakon spremna i da primjeni.

Bivši radnici KAP-a zato poručuju da će protestovati sve dok im pare ne budu isplaćene.

Simboličan doprinos radničkom nezadovoljstvu dali su i bivši radnici, sada povjerioci "Radoja Dakića".

Oni su odlučili da 70- godišnji jubilej fabrike obilježe upravo protestom ispred Vlade.

"Preuzeo je sve institucije na sebe i svu odgovornost na sebe, ovu ulicu treba nazvati Ulica žrtava tranzicije, Milo Đukanović", kazao je Milan Vukčević, predstavnik povjerilaca "Radoja Dakića"

Ovim se ne zatvara predizborni protestni ciklus. Ove sedmice, štrajk glađu najavljuje jedan od kooperanata kompanije "Nika Pro", Dejan Mijatović koji čeka isplatu 9.000 eura za otkup mlijeka.

Očekuje da će mu se pridružiti i kolege kojima se duguje više od 40.000 eura.