Kotor uoči lokalnih izbora: Žičara glavni predizborni adut DPS-a

Izgradnja obilaznice još jedno je obećanje koje se proteže od izbora do izbora. Tako je saobraćajna gužva i ove godine bila prva asocijacija turista na ljetovanje u Kotoru
84 pregleda 64 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.10.2016. 18:01h

Bilo da su izbori na Cetinju ili oni u Kotoru, izgradnja žičare godinama je glavni predizborni adut DPS-a u prijestonici i gradu pod zaštitom UNESCO. Zbog procjene da će taj projekat koštati oko 12 miliona lokalna uprava je prethodno odustala od izgradnje lifta do tvrđave San Đovani i odlučila se za žičaru. Obećavaju da će taj posao biti završen mnogo prije narednih lokalnih izbora dok su u opoziciji i dalje skeptični.

"Urađen je idejni projekat prave žičare koja je usvojena i mislimo da će za mjesc dva biti glavni projekat završen. Realizacija sam siguran da će biti završena u naredne četiri godine, čak i puno prije", kazao je Željko Avramović iz DPS-a

"Kotorani samo slušaju od izbora do izbora ta obećanja. Milion eura je tu uloženo i ništa se nije uradilo", rekao je Siniša Kovačević iz Demosa.

Izgradnja obilaznice još jedno je obećanje koje se proteže od izbora do izbora. Tako je saobraćajna gužva i ove godine bila prva asocijacija turista na ljetovanje u Kotoru.

"Kotor plače za zaobilaznicom i što bi moglo da riješi mnoge probleme, znate da je teško doći do Kotora, takav je saobraćajni kolaps i putna infrastruktura", kazala je Dragica Perović iz Demokratskog fronta

"Dakle rješavanje kroz neke pasarele podhodnike, možda dijelom izmještnje parkinga sa gradske rive", kazao je Kovačević.

Sve češći obračuni kriminalaca u Kotoru ukazuju na potrebu da se tim problemom pored nadležnih institucija pozabavi i lokalna samouprava. Zato su Socijaldemokrate poseban dio svog predizbornog programa posvetile baš tom problemu.

“Radi se o mjerama u kojim školski odbori u kojima sjede roditelji treba da odrade prepoznavanje u ranoj fazi i korišćenje droga i nasilja među mladima, jačanje socijalnih službi u opštini koje treba da imaju direktni kontakt sa svim porodicama u kojima postoje socijalni problemi gdje bi mogli zbog ekonomskih razloga da se pojavi kriminal”, kazao je Andrija Lompar iz SD-a.

Prevencija nasilja moguća je i uz razvoj sporta. SDP se zato zalaže za gradnju sportskih objekata.

"Popravka zatvorenog plivačkog bazena , izgradnja terena za mlade, bolje angažovanje u amaterskom sportu u kulturi", rekao je Ivan Ilić iz SDP-a.

Za razliku od komšija u Budvi, Kotorani nemaju problema sa opštinskom kasom. U SNP-u ipak smatraju da novca može biti još više ukoliko bi svi investitori plaćali svoje komunalne obaveze.

A iz DF-a ponavljaju da će se zalagati da se Kotoru vrati status grada odnosno da grad pod UNESCO zaštitom treba proglasiti kulturnom prijestonicom Crne Gore.

Bonus video: