Deponija Mislov: Neuređena i bez saglasnosti nadležnih inspekcija

"Fino kaže da lokacija koja se koristi za privremeno odlaganje otpada, mora da bude opremljena odgovarajućom opremom, vagom, da se kamioni kad uđu mjere, da se vodi evidencija, da postoje čuvarske službe i sistem za procjedne vode koje su tamo zapravo najveća nuspojava"
0 komentar(a)
deponija Mislov, Foto: TV Vijesti
deponija Mislov, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 06.10.2016. 17:28h

Deponija Mislov do u Nikšiću kao privremena koristi se već 13 godina. Uz to, deponija je nelegalna i neuređena i kao takva bez saglasnosti nadležnih inspekcija i Ministarstva održivog razvoja i turizma. Osim Ekološkog pokreta Ozon, sve češće, njeno zatvaranje su počeli da zahtijevaju i mještani najbližih naselja, ali iz opštine Nikšić nastavljaju da ignorišu upozorenja. Danas su upozoreni da bi takvo ponašanje moglo skupo da ih košta.

Ni dva mjeseca nakon protesta mještana Straševine i Kličeva na deponiji Mislov do, kada su tražili zatvaranje smetlišta koje polako nadrasta Budoš, a privremeno je već 13 godina- ništa se nije promijenilo.

"Građani Nikšića da prođu ispod Mislova dola i da vide koji potoci teku, slivaju se u kanal i idu prema Danilovgradu" kazao je Milo Tanišić, predstavnik mještana Straševine i Kličev.

Iz Ekološkog pokreta Ozon već godinama na raznim adresama pokušavaju da riješe problem, podsjećajući nadležne da je deponija neuređena i nelegalna. Zatražili su i pravnu pomoć.

"Odlaganje otpada na toj lokaciji vrši se samo na osnovu odluke SO Nikšić donijete davne 2003. godine, a ona je u potpunoj suprotnosti sa Zakonom" objašnjava advokat Predrag Ružić.

Ružičić napominje da odlaganje otpada na ovoj lokaciji nema potrebnu saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma, dok direktor Ozona Aleksandar Perović ističe da im je potvrda da je životna sredina ozbiljno ugrožena stigla i od Ekološke inspekcije.

"Fino kaže da lokacija koja se koristi za privremeno odlaganje otpada, mora da bude opremljena odgovarajućom opremom, vagom, da se kamioni kad uđu mjere, da se vodi evidencija, da postoje čuvarske službe i sistem za procjedne vode koje su tamo zapravo najveća nuspojava" kazao je Aleksandar Perović, direktor EP Ozon.

Iz lokalne uprave im, kako kažu, ne dozvoljavau da sjednu za isti sto, pa se plaše da bi upravo Mislov do mogao da presudi ionako prezaduženoj opštni.

"Retroaktivno da snosi odgovornost za svaku tonu odloženog otpada za ovih 13 godina, to je po našim procjenama oko 500 hiljada t, znači da je potencijalna kazna za to 5 miliona eura. Vi znate da bi tolika kazna ugasila ovaj grad" dodao je Perović.

Perović kaže da je Ekološka inspekcija objasnila da je prema novom zakonu o upravljanju otpadom za Deponiju Mislov do nadležna komunalna policija opštine Nikšić, ali ta služba kako tvrdi Perović nikad nije izašla na teren i napisala kaznu.

"Odlažu klanični otpad, životinjski, neopasni i opasni otpad iz drugih gradova" zaključio je Perović.

Iz Ozona traže hitnu sanaciju i zatvaranje deponije, za šta imaju 500 potpisa podrške mještana najbližih naselja. Najavljuju da će od ponedjeljka peticiju podrške predložiti i ostalim građanima Nikšića.

Bonus video: