Kolektor neće brzo: Može li se brže i jeftinije završiti posao?

Podgorica još nekoliko godina neće dobiti novi uređaj za prečišćavanje otpadnih voda. Zamjenik izvršnog direktora Vodovoda, Filip Makrid, kaže da je raspisivanje tendera u toku, ali da će proces zahtijevati mnogo vremena
187 pregleda 0 komentar(a)
kolektor, Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
kolektor, Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.10.2016. 17:22h

Jovan Simonović živi preko puta gradskog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici i godinama udiše neprijatan miris vode koju uređaj izbacuje u rijeku.

“Naročito uveče i ujutru, onda osjećamo svi neku... Da se ugušimo. Po mom mišljenu, ovdje više to ne bi trebalo da postoji, jer je to da se neđe prebači, sad đe ne znam, to oni znaju”, kaže Simonović.

Stanovnici Podgorice godinama slušaju obećanja o izgradnji novog sistema za prečišćavanje voda . Nakon neuspjelog tendera iz 2013. godine, zamjenik izvršnog direktora preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Filip Makrid tvrdi da će novi tender za izgradnju kolektora biti raspisan krajem ove ili početkom sledeće godine. Vrijednost projekta procijenjena je na 41 milion eura.

“Mi imamo sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom održivog razvoja, odnosno KWF bankom preliminarne dogovore da KWF banka ukoliko svi uslovi budu ispunjeni vrši finansiranje 35 miliona,a da se ostatak pokrije iz budžeta Glavnog grada”, kazao je Makrid za TV Vijesti.

A KFW, odnosno Njemačka razvojna banka bila je partner i u izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Bečićima, nakon čega građani Budve u sklopu računa za vodu plaćaju i kreditnu tranšu (od 8 eura), jer se Opština kod banke zadužila 58 miliona eura. Makrid tvrdi da će cijena vode nakon izgradnje novog kolektora biti povećana i u Podgorici, jer i oni čekaju kredit od ove banke.

“Ono što želimo da uradimo jeste da povećanje bude minimalno i da se nađu modusi da projekat bude održiv uz što manje cijene”, kaže Makrid.

Predsjednik Kluba odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada Vladimir Čađenović tvrdi da su gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću jos ranije predlagali konsultacije sa stručnjacima u vezi sa izugradnjom kolektora ali da nisu naišli da razumijevanje. Zato je projekat izgradnje kolektora,tvrdi ,bio I ostao krajnje netransparentan,uz problem smjestanja ovog postrojenja u Botun, sto tamosnje stanovnistvo kategoricno odbija .

“Kao predstavnici građana tražili smo da ovaj proces izgradnje kolektora bude transparentan. PLUS Prema našim saznanjima, može se izgraditi I dovoljno je prostora na ovoj lokaciji I da je ta lokacija mnogo jeftinija nego cjevovodno seljenje ovog postrojenja u Botune, gdje znate da se građani protive”, kaže Čađenović.

Građani Podgorice, a posebno stanovnici naselja u blizini postojeceg kolektora moraće da budu strpljivi, jer će na njegovo uklanjanje još dugo čekati. Makrid kaže da postavljanje novog očekuje oko 2020. godine.

Do tada, otpadne vode i dalje će završavati u Morači, a Jovan Simonović se sjeća da su nekada pili vodu iz rijeke.

“Rijeka je upropaštena, ovo nije više Morača koja je nekad bila. Mi smo pili iz ove jer kad smo mi ovđe selili nije bilo ni bunara ni ništa”, kaže Simonović.

Novi uređaj za prečišćavanje otpadnih voda godinama se tretira kao prioritetna investicija. Postojeći kolektor sagrađen je prije 35 godina, sa kapacitetom za 55 hiljada stanovnika, dok Podgorica danas broji oko 186 hiljada stanovnika.

Bonus video: