Zašto se gine na crnogorskim putevima?

Saobraćajna kultura nam je na niskom nivou, pitanje odgovornosti se i ne postavlja, a sistemsko upravljanje bezbjednošću saobraćaja gotovo i da ne postoji
781 pregleda 51 komentar(a)
udes, saobraćajna nesreća, Foto: Shutterstock
udes, saobraćajna nesreća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2016. 17:21h

Crnom bilansu na našim putevima najviše je doprinjela brzina. To potvrđuje vještak Goran Čarapić, koji je bio na uviđaju nakon nekoliko posljednjih nesreća sa smrtno stradalima.

"Osnovni uzrok nastanka takvih saobraćajnih nezgoda po mom mišljenju jeste enormno prekoračenje brzine na pojedinim dionicama puta", kazao je za TV Vijesti saobraćajni vještak Goran Čarapić.

Novinar Saša Marković koji godinama prati oblast saobraćaja, kaže da u razvijenom svijetu postoji takozvano upravljanje bezbjednošću saobraćaja. Neophodno je mijenjati navike ljudi.

"Moramo da imamo koncepciju, koncepciju na nivou države, koja će da se bavi konkretno bezbjednošću saobraćaja. Ne može to sama policija da radi... Osim konkretne prekršajne i krivične odgovornosti prema samom vozaču koji napravi grešku, treba da postoji jedna šira odgovornost, stručna odgovornost, profesionalna, moralna, ja bih rekao i politička odgovornost za stanje u bezbjednosti saobraćaja", smatra Marković.

Profesor Mašinskog fakulteta Milanko Damjanović, koji vodi predmet Bezbjednost saobraćaja, kaže da će Vlada morati da preispita politiku u ovoj oblasti. Neophodno je mijenjati navike ljudi.

"Samo da se pogleda kultura i pješaka i vozača u jednom gradu, dovoljno je da oslika naše stanje bezbjednosti saobraćaja", kazao je Damjanović.

Sagovornici TV Vijesti ukazuju da se na renoviranom putu Podgorica-Cetinje-Budva, prebrzo vozi i da je potreban sistemski odgovor.

"Ne možemo da napravimo put koji samom vozaču kaže 'imaš pistu pred sobom, vozi brzo', ali ako napraviš grešku, ti nećeš preživjeti. Znači moramo da obratimo pažnju na te aspekte, sa tim stvarima moraju da se bave stručnjaci iz bezbjednosti saobraćaja", kaže novinar Saša Marković.

Godinama smo svjedoci i noćnih trka po Glavnom gradu.

"Trke motociklista tokom noći, gdje se vozi 100 kilometara na sat najmanje, to su neki apsurdi", smatra Marković.

Vještak Goran Čarapić predlaže pooštravanje kazni za najteže prekršaje.

"Ukoliko bi se povećale kazne za određene prekršaje koje rade naši vozači, a to su prvenstveno prekoračenje brzine, preticanje na punoj liniji, prolazak vozila kroz crveno svijetlo, sigurno bi se smanjile saobraćajne nezgode", kazao je Čarapić za TV Vijesti.

Saobraćajna policija nema kapacitet da brine o cijelom sistemu, ali može da radi kvalitetnije.

"Više patrola pokretnih, koje će da kažnjavaju vozače koji stvaraju smrtnu opasnost, koji pretiču u zatvorenim krivinama i preko pune linije, nego na one vozače koji ograničenje od 50 kilometara na sat prekorače za 5, 10 ili 15 kilometara na sat", kazao je Marković.

Za kraj, poruka koju uvijek treba ponavljati - Poštujte svoj život, time ćete poštovati život ostalih učesnika u saobraćaju.

Bonus video: