"PUT KA EU NEMOGGUĆ BEZ SNAŽNE PODRŠKE UNIJE"

Jasavić: Crnoj Gori su potrebne snažne depolitizovane i profesionalizovane institucije

"EU kao snažna lokomotiva pokreće proces prilagođavanja crnogorskog društva evropskim standardima, što predstavlja interes građana Crne Gore", istakla je Jasavić
5 komentar(a)
Azra Jasavić, Avio Orav, Foto: Vlada Crne Gore
Azra Jasavić, Avio Orav, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.02.2019. 14:50h

Crnoj Gori su potrebne snažne depolitizovane i profesionalizovane institucije, što je moguće ostvariti samo ako ona bude uspješna kroz evroatlantske integracije, ocijenila je potpredsjednica Vlade Azra Jasavić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Jasavić se danas sastala sa šefom Delegacije Evropšske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivom Oravom, kojem je čestitala imenovanje na tu funkciju.

"Put Crne Gore ka EU nemoguće je zamisliti bez snažne podrške Unije našoj zemlji. EU kao snažna lokomotiva pokreće proces prilagođavanja crnogorskog društva evropskim standardima, što predstavlja interes građana Crne Gore", istakla je Jasavić.

Ona je kazala da Crna Gora stabilno napreduje na putu ka članstvu u EU, a rezultat četvorogodišnjih pregovora su 24 otvorena i dva privremeno zatvorena poglavlja.

"Crnoj Gori su potrebne snažne depolitizovane i profesionalizovane institucije. To je moguće ostvariti samo ako Crna Gora bude uspješna kroz evroatlantske integracije, što je, srećom, većinsko opredjeljenje Crne Gore", naglasila je Jasavić.

Ona je istakla da je u Crnoj Gori prvi put, nakon 27 godina, opozicija dobila mogućnost učešća u radu Vlade i, samim tim, kontrole izbornog procesa.

Jasavić je, kako se navodi u saopštenju, naglasila je važnost ustavnih reformi, kao i značaj izbora vrhovnog državnog tužioca i specijalnog tužioca.

"Bez vladavine prava nema pravne sigurnosti, a bez pravne sigurnosti nema ekonomskog oporavka zemlje", navela je Jasavić.

Ona je kazala da je mnogo urađeno na spoljnopolitičkom planu i da je spoljnopolitički kurs Crne Gore dobar, ali da su na unutrašnjem planu potrebne promjene, posebno u oblasti ekonomije i primjeni zakona.

Preporučujemo za Vas