Đukanović: Za Crnu Goru nijesu važni rokovi, već kvalitet reformi

Đukanović je poželio Oravu uspješnu misiju i upoznao ga sa tekućim i planiranim aktivnostima kad su u pitanju pristupni pregovori za članstvo Crne Gore u EU, sa fokusom na sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, i na dinamiziranje ekonomskog razvoja
2 komentar(a)
Avio Orav, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Avio Orav, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.10.2016. 18:38h

Crna Gora će i nakon 16. oktobra biti generator dobrih vijesti i odlučno nastaviti svoj evropski i evroatlantski put, poručio je premijer Milo Đukanović tokom razgovora sa šefom delegacije evropske unije (EU) u Podgorici, Aivom Oravom.

Đukanović je poželio Oravu uspješnu misiju i upoznao ga sa tekućim i planiranim aktivnostima kad su u pitanju pristupni pregovori za članstvo Crne Gore u EU, sa fokusom na sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, i na dinamiziranje ekonomskog razvoja.

“U tom kontekstu posebno je naglasio značaj Berlinskog procesa za evropsku perspektivu regiona. Izrazio je očekivanje da će, imajući u vidu internu spremnost, Crna Gora tokom slovačkog predsjedavanja otvoriti još nekoliko poglavlja, i početi s privremenim zatvaranjem”, saopšteno je iz Vlade.

Đukanović je, kako se navodi, naglasio da za Crnu Goru nijesu važni rokovi, već kvalitet reformi, mada je, kako je rekao, veoma važno održati i tempo procesa.

Orav je istakao da Brisel ima pozitivne signale prema svim zemljama Zapadnog Balkana.

“U tom smislu, posebno je ohrabrio Vladu da nastavi sa realizacijom obaveza u pregovaračkom procesu, što je najbolja garancija za evropsku perspektivu Crne Gore, iz koje EU očekuje dobre vijesti, koje su važne i za evropsko javno mnjenje”, kaže se u saopštenju. Đukanović i Orav razgovarali su o situaciji u Crnoj Gori uoči redovnih parlamentarnih izbora u oktobru. “Obostrano je naglašen značaj stvaranja preduslova za slobodno izražavanje volje građana na izborima, kao i činjenica da je dogovor u tom pravcu postignut bez posredništva međunarodne zajednice. Đukanović je izrazio uvjerenje da će Crna Gora i nakon 16. oktobra biti generator dobrih vijesti, i da će odlučno nastaviti svoj evropski i evroatlantski put”, saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: