Mugoša dobio poziv od specijalnog tužilaštva

On je saslušan kao svjedok u postupcima koje je Specijalno tužilaštvo otvorilo nakon što su Demokrate Alekse Bečića u julu prošle godine predali Tužilaštvu dokumentaciju za dva slučaja koja su vezana za privatno-javno partnerstvo Glavnog grada i kompanije Čelebić“ prilikom izgradnje Tržnog centra „Bazar“ u bloku 5
41 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: TV Vijesti screenshot
Miomir Mugoša, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 30.09.2016. 17:13h

Miomir Mugoša, nekada prvi čovjek Podgorice, sada ambasador Crne Gore u Sloveniji, posjetio je danas Specijalno tužilaštvo. No njegova posjeta nije bila diplomatske prirode već je, kako to naša Televizija pouzdano saznaje, došao na poziv specijalnog tužilštva.

On je saslušan kao svjedok u postupcima koje je Specijalno tužilaštvo otvorilo nakon što su Demokrate Alekse Bečića u julu prošle godine predali Tužilaštvu dokumentaciju za dva slučaja koja su vezana za privatno-javno partnerstvo Glavnog grada i kompanije Čelebić“ prilikom izgradnje Tržnog centra „Bazar“ u bloku 5.

Ta dokumentacija, tvrdile su tada Demokrate, pokazuje da je djelovanjem podgoričkih funkcionera, došlo do velike štete po interese grada i građana Podgorice, a sve u korist privatnog investitora. U prvom slučaju, glavni administrator Glavnog grada je, navodno, nezakonito oslobodio kompaniju „Čelebić“ plaćanja više od 1,6 miliona eura.

"U ovom poslu je oštećen budžet glavnog grada po osnovu neplaćene komunalne takse za zauzimanje javne površine od 1.662.250 eura koja je obračunata tokom gradnje TC Bazar u Bloku 5 a nije naplaćena jer je glavni administartor mimo zakona važeće odluke o komunalnim taksama dva puta osporio rješenje uprave lokalnih javnih prihoda" kazala je potpredsjednica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović.

To nije bilo sve na šta su Demokrate ukazale. Tvrdile su da je u slučaju Bazar došlo i do nezakonite gradnje i podjele sadržaja tog tržnog centra. Po završetku objekta došlo je do potpisivanja dva, po njima, sporna aneks ugovora na koje Skupština Glavnog grada nikad nije dala saglasnost.

"Znači u osnovnom ugovoru koji je zaključen 17.12.2010 godine nije bilo drugog sprata da bi se u aneksu ugovoru on pojavio i kompletan taj drugi sprat pripada kompaniji Čelebić za sportsko-rekrativne sadržaje. Znači glavni grad je uložio bližu 4 miliona u TC Bazar. Po sopstvenom priznanju ovlašćenog predstavnika kompanije Čelebić kompanija Čelebić je uložila 4 milona u izgradnju TC Bazar. Kompanija Čelebić je dobila 6 milona skupocjenih poslovnih prostora i onog što sam naveo a glavni grad je dobio vjerovali ili ne 930m2 zelenu pijacu i 5676 m2 parking prostora" kazao je Vladimir Čađanović, odbornik Demokrata u SO Podgorica.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić više puta su javno potvrdili da se intezivno radi na ova dva slučaja. Javnosti je međutim i dalje nepoznato da li su tim intezivnim radom došli i do osumnjičenih a možda nakon današnjeg saslušanja Mugoše, stvari postanu jasnije.

Bonus video: