USPORI.ME

Počeo sa radom prvi specijalizovani sajt za edukaciju građana u saobraćaju

U Alfa centru primjećuju i da je u aktuelnoj predizbornoj kampanji oblast bezbjednosti saobraćaja zapostavljena, pa apeluju da se i tome priča
50 pregleda 0 komentar(a)
Uspori.me, Foto: Screenshot
Uspori.me, Foto: Screenshot
Ažurirano: 28.09.2016. 17:35h

Uspori.me prvi je specijalizovani sajt u Crnoj Gori za edukaciju građana u saobraćaju koji je pokrenula NVO Alfa centar. Da nam je saobraćajna kultura niska, pokazuje veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima, posebno u poslednjih mjesec i po dana. Ova veb stranica upravo je pokrenuta u cilju smanjenja udesa.

"Njen cilj je informisanje i edukovanje javnosti o pitanju bezbjednosti saobraćaja. Zatim pružanje mogućnosti građanima da kroz sugestije i savjete učestvuju u ovom sajtu i da nam zajednički pomognu da dođemo do cilja”, kazala Nada Radović iz Alfa centra.

Posebno ugrožene grupe u saobraćaju su pješaci i biciklisti. Saobraćajna policija sprovodi mjere zaštite pješaka i bilježe poboljšanja, dok će se zaštiti biciklista posvetiti tek u narednom periodu. Tu se greške prave na obje strane.

“Imamo veliki broj biciklističkih staza, međutim, ni biciklisti nisu baš naviknuti na takav način vožnje i korišćenja staza, već da se kreću i mimo staza. Građani da bi mogli da poštuju pravila saobraćaja, da bi znali sve one opasnosti, oni sa njima moraju biti upoznati, pa se tek onda može očekivati od njih da ta pravila i poštuju.”, kazao je Dragan Klikovac iz Uprave policije.

U Alfa centru primjećuju i da je u aktuelnoj predizbornoj kampanji oblast bezbjednosti saobraćaja zapostavljena, pa apeluju da se i tome priča.

“Možda je ovo poruka da je i to oblast pored socijalnih,ekonomskih, identitetskih i drugih pitanja koje u kampanju tretiraju razne partije da se povede računa o ovoj oblasti, oblasti života i smrti”, kazao je za TV Vijesti Aleksandar Dedović, direktor NVO Alfa centar.

I dok čekamo na veću uključenost svih društvenih subjekata u rješavanje ovog problema, ostaje nam da se informišemo ali i da u saobraćaju pazimo jedni druge.

Preporučujemo za Vas