Prijestonica crnogorskog vaterpola već dvije godine bez zatvorenog bazena

Budvani su učinili sve da se kotorski vaterpolisti osjećaju kao kod kuće, ali treneri objašnjavaju da uslovi nikako ne mogu biti isti kao na domaćem bazenu
482 pregleda 3 komentar(a)
bazen nikša bućin kotor, Foto: Screenshot (Youtube)
bazen nikša bućin kotor, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 07.11.2018. 19:23h

Kotor, grad sa dva evropska šampiona u vaterpolu, iz kojeg je poteklo više od polovine reprezentacije koja je 2008. osvojila evropsko zlato u Malagi, već dvije godine nema zatvoreni bazen. Zbog toga mlade nade ovog sporta na treninge idu u Budvu.

"To je bilo ne tako davno: Primorac evropski prvak, Cattaro osvajač Evropskog kupa. U istoj godini dva najznačajnija trofeja u Kotoru, a evo gdje smo sada došli, da ta dva kluba nemaju praktično gdje da treniraju", ističe Mirko Vičević iz VA "Cattaro".

Prijestonica crnogorskog vaterpola već dvije godine nema zatvoreni bazen, a mlade nade dva evropska šampionska kluba na treninge putuju u Budvu.

"Izgubimo svaki put kad idemo sat vremena u putu, najmanje. I naši vršnjaci treniraju šest puta sedmično, a mi četiri", kaže Neđo Baštrica iz VK "Primorac".

"Skoro svako jutro se moramo dizati u 6:30 da se spremimo ne samo za školu, nego i za vaterpolo subotom i nedjeljom", dodaje Ivan Roman Rajhel iz "Primorca", dok Josip Rajhel kaže da bi bilo lakšen da je bazen u Kotoru.

"Bilo bi, imali bismo dovoljno vremena, više bismo se koncentrisali na školu i na treninge", ističe on.

Budvani su učinili sve da se kotorski vaterpolisti osjećaju kao kod kuće, ali treneri objašnjavaju da uslovi nikako ne mogu biti isti kao na domaćem bazenu.

"Praktično pet generacija u polovini bazena, svi dobijemo po jednu prugu. Nekad se desi da ne mogu svi da uskoče kad je previše djece, pa stoje na tribine i rade suve vježbe, pa kad neko izađe oni uđu..." navodi Vojo Peković iz VK "Primorac".

"Vjerujte, mi isti koji tu radimo i koji smo svako veče s njima, zavaravamo da je to sport i da to može tako. Da li tu možemo pričati o nekom budućem vrhunskom rezultatu? Teško", dodaje Mirko Vičević iz VA "Cattaro".

Iz Direkcije javnih radova, koja je nadležna za popravku bazena, nisu željeli pred kamere. Mejlom su za TV Vijesti kazali da je tender za drugu fazu rekonstrukcije raspisan u maju prošle, a poništen zbog žalbi ponuđača u aprilu ove godine. Novi je raspisan mjesec kasnije, i poništen u oktobru. Televizija Vijesti ipak nije dobila detaljnije obrazloženje poništavanja i lošeg planiranja tendera.

"Toliko griješiti i toliko ponavljati postupke, toliko se vraćati na početak, a da nema odgovornosti, meni to nikako nije jasno", ističe upravnik bazena "Nikša Bućin" u Kotoru, Zoran Pajović.

Iz Direkcije poručuju da pripremaju treći tender koji će biti raspisan po skraćenoj proceduri od 22 dana, a tehnički rok za izvođenje radova biće 8 mjeseci. I premijer obećava da će ovog puta sve ići po planu.

"Vlada će opredijeliti četiri miliona eura i lično ću insistirati da postupak u svim fazama bude efikasan, i da se u najkraćem roku obezbijedi ulazak kredibilnog izvođača. Konačno je vrijeme za to", kazao je predsjednik Vlade Duško Marković 24. oktobra.

"Tamo gdje postoji volja da se to uradi, nađe se i način. Svjedočili smo tome u Podgorici, u SC Morača, kada je prepoznat interes cijele države da taj objekat bude spreman za evroligaška takmičenja; naravno, i treba da bude tako", rekao je predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić.

Do tada, najbolji ambasadori Crne Gore u Evropi i svijetu nastavlju da sanjaju uspjehe.

"Volio bih prvo da učestvujem na Olimpijskim igrama sa reprezentacijom, a medalja bi na tom turniru bila šlag na torti", ističe Josip Rajhel.

Volio bih sa reprezentacijom da osvojim Olimpijske igre", dodaje njegov saigrač iz "Primorca", Baštrica.

Dužu verziju ove priče pogledajte u magazinu “Via EU” večeras u 21 sat.

Bonus video: