MAJKE VEĆ DANIMA ŠTRAJKUJU ISPRED VLADE

Honsić: Premijer će imati nikad "ljepši" prijem u Rožajama

Prema najavi ministra rada i socijalnog staranja Borisa Marića, nadležne institucije bi od danas kao validan dokaz o porodiljskom odsustvu, trebalo da priznaju i bankarske čekove i zdravstvenu knjižicu ovjerenu u Zavodu za zapošljavanje. Majke ponavljaju da se na osnovu novih dokaza, ipak ne može potvrditi ukupno vrijeme porodiljskog odsustva
11 komentar(a)
štrajk majki iz Rožaja, Foto: TV Vijesti screenshot
štrajk majki iz Rožaja, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 26.09.2016. 18:43h

U danu kada je u Rožajama zakazana izborna konvencija DPS-a, majke iz ove sjeverne varošice, koje već danima protestuju pred vladom, ironično poručuju da će premijer imati nikada ljepši prijem.

One od nadležnih već mjesecima zahtijevaju da im omoguće korišćenje prava na doživotnu naknadu za troje i više djece ,a tvrde da ih od utorka od kad su u Podgorici niko od nadležnih nije kontaktirao, te da sve informacije o njihovom slučaju dobijaju preko medija. Žene ponavljaju da ne namjeravaju da prekinu štrajk ispred Vlade, dok ne dobiju pozitivna rješenja za doživotne naknade.

Majke iz Rožaja provele su još jednu noć ispred zgrade Vlade. Za sedam dana kažu sa njima nije razgovarao niko od nadležnih.

"Naš je premijer danas u Rožajama, a majke su mu ovdje kojima se niko nije obratio sedmicu dana . Tako će ga naša djeca primiti, mislim da nikad mu ljepše biti neće" kazala Fikreta Honsić.

Zanimljivo je i da je rozajski biro rada, kako kažu naše sagovornice, baš danas ne radi sa strankama, a šef tog biroa je u Podgorici.

"Našim majkama koje traže pravo, nas ima dosta, koje traže i strajkuju u Rožajama, mi ovdje. One su tražile odgovor, njima su kazali zatvorena je kancelarija i oni su kazali da je Hamid Kujović u Podgorici danas. Šta će on danas u PG kad je čekao odavde da mu taj pošalje signal?" objašnjava Honsić.

Prema najavi ministra rada i socijalnog staranja Borisa Marića, nadležne institucije bi od danas kao validan dokaz o porodiljskom odsustvu, trebalo da priznaju i bankarske čekove i zdravstvenu knjižicu ovjerenu u Zavodu za zapošljavanje. Majke ponavljaju da se na osnovu novih dokaza, ipak ne može potvrditi ukupno vrijeme porodiljskog odsustva.

"Ovo što su oni proširili vjerujte ne znam oće li i dvije majke dobiti! Evo ja imam dokument zdravstvenu knjižicu koja je poslije radničke samo 7 dana izdata, ali neće on mi samo pečat računa. Sedam pečata 21 mjesec ništa to meni ne donosi. Dvije godine nas kače čekovi, oni su nam ih skraitili na jednu godinu. Ako imas 10 čekova da si našao u CB, oni ti 10 mjeseci priznaju .

Majke iz Rožaja štrajkuju jer im je tamošnji Biro rada izgubio dokumenta potrebna za ostvarenje prava na doživotnu naknadu za majke sa troje ili više djece. Nezadovoljnim majkama će se sjutra pridružiti i radnici Kombinata aluminijuma.