Gvozdenović: Crna Gora ima jasan pravac djelovanja vezano za životnu sredinu i turizam

Gvozdenović je naglasio i da, uz nastavak rada na repozicioniranju Crne Gore kao turističke destinacije kroz avio dostupnost, investicije i bolju ponudu, država ima veliku perspektivu u toj važnoj grani privrede
66 pregleda 3 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Avio Orav, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Branimir Gvozdenović, Avio Orav, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 23.09.2016. 11:30h

Intenzivna saradnja Crne Gore i Evropske unije (EU) u svim oblastima u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma biće konstantno unapređivana, poručeno je u razgovoru ministra Branimira Gvozdenovića sa novomenovanim šefom delegacije EU u Podgorici, Aivom Oravom.

Gvozdenović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakao da Crna Gora ima jasan pravac djelovanja vezano za životnu sredinu i turizam.

“Potvrda toga je stalno povećanje broja turista i investicije u ovoj oblasti, kao i dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije na tzv. Strategiju aproksimacije za Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promjena. Dobijanje pomenutog mišljenja zapravo znači da je Crna Gora na pragu otvaranja jednog od najtežih i najskupljih poglavlja”, naveo je Gvozdenović.

On je, kako je saopšteno, izložio rezultate u turizmu u proteklih deset godina, predstavljajući rast prometa u toj oblasti sa oko 200 miliona u 2006. na preko 800 miliona u prošloj godini, kao i status Crne Gore kao jedne od najbrže rastućih turističkih destinacija.

Gvozdenović je naglasio i da, uz nastavak rada na repozicioniranju Crne Gore kao turističke destinacije kroz avio dostupnost, investicije i bolju ponudu, država ima veliku perspektivu u toj važnoj grani privrede.

On je, u dijelu životne sredine, govorio o finansijskim projekcijama u vezi sa potrebnim sredstvima za Poglavlje 27, koja se procjenjuju na oko milijadu i po eura, kao i o planu Crne Gore u vezi sa načinima njihovog obezbjeđivanja.

“Na kraju, ministar je sagovornike upoznao sa podatkom da će 2021. u potpunosti biti riješeno pitanje otpadnih voda na crnogorskom primorju, te da se na nekim od ključnih segmenata životne sredne, poput upravljanja otpadom, intenzivno radi”, kaže se u saopštenju.

Gvozdenović je, kako se dodaje, zaključio da će otvoren dijalog i partnerski odnos biti osnov nastavka saradnje crnogorskih institucija sa EU, da Crna Gora može biti najpozitivniji primjer Zapadnog Balkana, kao i da će naredni Izvještaj o napretku EU koji je u pripremi, biti jedan od osnova kreiranja akcionog plana u oblastima kojima koordinira Ministarstvo.

Bonus video: