SARADNJA VAŽNA ZA DALJI NAPREDAK

Pejović: Stvaranje mogućnosti za zapošljavanje najbolji način za stabilnu budućnost regiona

„Ministri vanjskih poslova država Zapadnog Balkana su se saglasili o potrebi nastavka sprovođenja strategijskih aktivnosti koje doprinose daljem ekonomskom i ukupnom razvoju regiona i utiču na ubrzanje procesa evropske integracije“, navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Sastanak ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana, Federika Mogerini, Foto: MVPEI
Sastanak ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana, Federika Mogerini, Foto: MVPEI
Ažurirano: 22.09.2016. 18:29h

Intenziviranje saradnje i sprovođenje aktivnosti važni su za dalji napredak regiona u integracijama, ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini.

Na sastanku, koji je održan na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku učestvovao je državni sekretar za evropske integracije, Aleksandar Andrija Pejović.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministartsva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), bio prilika za razmjenu mišljenja o unapređenju saradnje u regionu, posebno kroz jačanje političkih i ekonomskih odnosa.

„Ministri vanjskih poslova država Zapadnog Balkana su se saglasili o potrebi nastavka sprovođenja strategijskih aktivnosti koje doprinose daljem ekonomskom i ukupnom razvoju regiona i utiču na ubrzanje procesa evropske integracije“, navodi se u saopštenju.

Pejović je, kako je saopšteno, učestvovao i na sastanku Procesa saradnje jugoistočne Evrope na kojem su razmotreni prioriteti aktuelnog hrvatskog predsjedništva inicijativom koji se odnose na solidarnost u odnosu na migracije, podršku državama članicama SEECP-a u procesu pristupanja EU, ekonomsko, energetsko i infrastrukturno povezivanje regiona, saradnju u oblasti održivog razvoja i jačanje parlamentarnog dijaloga.

„Ambasador je naglasio da su ekonomska integracija i stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje i investicije najbolji način da se osigura stabilna i prosperitetna budućnost država regiona, posebno u dijelu povezivanja u oblasti transporta i energetike koji su dio Berlinskog procesa“, istakli su iz MVPEI-a.

Pejović je, navodi se, podržao i rad Centra za inovacije i istraživanje u Splitu, kao i bolje povezivanje u dijelu razmjene podataka.

„Ambasador je posebno iskazao očekivanje da do kraja godine otvorimo dodatna poglavlja pravne tekovine EU i nastavimo dinamični proces ratifikacije protokola o pristupanju NATO-u“, saključuje se u zaopštenju.

Preporučujemo za Vas