POTPREDSJEDNIK VLADE O ODGOVORNOSTI NADLEŽNIH ZA UBISTVA U BARU I KOTORU

Marković: Smjene i ostavke bi značile da je sistem slab

Možda je moguće da se sve ovo dešava da bi se rasturio sistem ili ugrozila njegova stabilnost, dakle ja molim na više opreznosti i senzibilnosti, lako je nekoga razriješiti, lako je podnijeti ostavku ali je pitanje šta poslije toga", kazao je Marković
53 pregleda 62 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.09.2016. 17:13h

Neuspjesi policije i tužilaštva da riješe brojne mafijaške obračune na primorju ne nose sobom i odgovornost.

U Upravi policije ni ne pomišljaju na ostavke,a neriješeni slučajevi mafijaških ubistava se u međuvremenu gomilaju.

Za mandata šefa kriminalističke policije Milovana Pavićevića, odnosno za godinu i po, bilo ih je 11.

Njegov ostanak na toj funkciji, međutim, za sada se ne dovodi u pitanje, a bivši koordinator MUP-a i aktuelni potpredsjednik Vlade Duško Marković u razgovoru za Televiziju "Vijesti" ističe da ostavke u ovom momentu ne bi bile dobro rješenje jer bi one značile da je sistem slab.

To što je šef kriminalisitičke policije Milovan Pavićević nakon ubistva Slavka Pekovića odjurio za Bar, noseći konkretne smjernice šta treba preduzeti nije dovelo do pomaka ni u ovoj istrazi.

Likvidacja Pekovića jedanaesta je za vrijeme njegovog mandata.

Pavićević je u februaru prošle godine postavljen na tu funkciju, a nerasvijetljeni zločini se gomilaju.

Mafijaški obračuni u Baru i Kotoru su eskalirali.

U međuvremenu je Specijalno tužilaštvo otvorilo i istragu protiv Pavićevića, odnosno provjeravaju tvrdnje pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Vladana Delića, da je on umiješan u kriminalne radnje.

Sve to, međuim, nije dovoljan razlog za vrh policije da otvori pitanje ostanka Pavićevića na funkciji prvog čovjeka sektora kriminalistike.

I pored toga što dijeli mišljenje javnosti da svi koji obavljaju značajne funkcije treba da snose i odgovornost, bivši koordinator MUP-a i aktuelni potpredsjednik vlade Duško Marković smatra da u ovom trenutku smjene i ostavke nijesu dobra poruka jer bi to značilo da je sistem slab.

"Ako se u nekom mafijaškom obračunu kao rezultat nekog mafijaškog obračuna smjenjuju direktor policije, načelnik sada kriminalističke policije, to nije dobra poruka. Možda je moguće da se sve ovo dešava da bi se rasturio sistem ili ugrozila njegova stabilnost, dakle ja molim na više opreznosti i senzibilnosti, lako je nekoga razriješiti, lako je podnijeti ostavku ali je pitanje šta poslije toga", kazao je Marković.

Ostavka iz moralnih razloga, što se tiče policije, zabilježena je jedino u slučaju Milana Tomića, bivšeg šefa kriminalističke policije.

Nedavno je to želio da uradi i šef barske policije Miloš Radulović, ali mu direktor policije Slavko Stojanović nije dozvolio da napusti fotelju.

Sigurno je da su fotelje bezbjednija mjesta od kotorskih i barskih ulica, ali niko ne pokreće pitanje odgovornosti zašto se došlo u situaciju da je mafija nadjačala institucije, makar u ova dva grada.

U međuvremenu, specijalni policijski tim po nalogu Specijalnog tužilaštva danonoćno prikuplja dokaze, jer, sudeći prema nezvaničnim informacijama, zamjenik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić nije jedini koji je sarađivao sa kotorskim kriminalnim grupama.

Navodno je pitanje dana kada će spisak pripadnika policije koji su pomagali kriminalcima biti proširen.

Hapšenje policajca kao člana kriminlane grupe, ističe međutim Dusko Marković, ne treba doživljavati kao neku dramatičnu situaciju, i takve akcije, napominje, treba pohvaliti.

"Što se tiče hapšenja policajca ja očekujem od vas da vi pohvalite državne institucije, državu a ne to da sada doživljavamo kao neku dramatičnu situaciju.+ovo je dobra poruka za sve da institucije za sprovođenje zakona postaju slobodne i da ne praštaju nikome kršenje zakona. Vi ne možete nikome zabraniti da krši Zakon i da ode u kriminal ali država je obavezna da ga otkrije i uhapsi i procesuira", kazao je Marković.

I dok istražitelji pokušavaju da riješe zločine, saopštavajući javnosti nemušte informacije o odgovornosti i neodgovornosti nadležnih, jedino što je građanima jasno jeste da kriminalne grupe u Kotoru i Baru godinama nekažnjeno siju smrt.

Građani su uplašeni za bezbjednost i nemoćno čekaju rasplet. Marković je, međutim, siguran da će, zajedničkim akcijama specijalnog tužilaštva i policije, mafijaškim obračunima uskoro doći kraj

"Vidite da je sada u posljednje vrijeme pokrenuto niz institucionalnih akcija prije svega Specijalnog tužilaštva na zakonitom i institucionalnom obračunu sa organizovanim kriminalom. Raduje me ta činjenica da je Specijalno tužilaštvo pored svojih brojnih obaveza i prioriteta koje je definisalo kada je u pitanju politička korupcija takođe organizovani kriminal stavilo sada u fokus svojih prioriteta i da imamo prve rezultate", rekao je Marković.

Dok kriminalcima ne stigne dugo obećavani odgovor institucija javnosti se pita ko je sljedeća žrtva mafije.

Preporučujemo za Vas