DPS skupio 406.000, Demokrate 1.500, BS 2.000 eura...

Dakle, radi se o sredstvima koja očekujemo da ćemo dobiti od države nakon predaje liste, radi se o donacijama stranačkih funkcionera i radi se o kreditima, naravno ako budemo uspjeli da ih realizujemo", rekao je Knežević
0 komentar(a)
Finansiranje kampanje, Foto: Youtube.com
Finansiranje kampanje, Foto: Youtube.com
Ažurirano: 21.09.2016. 17:36h

Do sada su izvještaje o prilozima pravnih i fizičkih lica tokom izborne kampanje predale Demokratska partija socijalista, Demokratska Crna Gora i Bošnjačka stranka. Od 11. avgusta do 9. septembra DPS je prikupio oko 406 hiljada eura, po osnovu priloga pravnih i fizičkih lica. Iz ove partije samo su nam kratko rekli da ce kampanju finansirati novcem koji su dobili iz budzeta , kao I iz ostalih izvora, propisanih Zakonom.

Prema onome sto je prijavila Agenciji, Demokratska Crna Gora za kampanju je do sada prikupila hiljadu i po eura, a Bošnjačka stranka dvije hiljade. Iako iz Agencija kažu da su obaveze iz Zakona ispunile još i Socijaldemokratska partija i Pozitivna Crna Gora njihovih izvještaja jos nema. Demokratski front I Socijaldemokrate ce, osim novca iz budzeta, za kampanju dizati i kredite.

Funkcioner Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je da njihova kampanja neće koštati više od 300 do 400 hiljada eura.

"S tim sto ćemo jedan dio tih obaveza ćemo ostaviti za poslije izbora jer u ovom trenutku nijesmo u mogućnosti da servisiramo sve obaveze prema našim dobavljacima. Dakle, radi se o sredstvima koja očekujemo da ćemo dobiti od države nakon predaje liste, radi se o donacijama stranačkih funkcionera i radi se o kreditima, naravno ako budemo uspjeli da ih realizujemo", rekao je Knežević.

Irma Nišić iz SD-a izjavila je da je ta stranka podnijela zahtjev za kredit u iznosu od oko 150 hiljada eura, te da očekuju da banka i odobri taj iznos.

"Isto tako, u odnosu na izborni rezultat koji ćemo da ostvarimo, očekujemo da u tom nekom obimu i iz državnog budžeta dobijemo sredstva, tako da bi neki okvirni iznos bio 300 hiljada, iz ova dva izvora, ne računajuci iznos donacija naših članova koji ćemo svakako koristiti u kampanji", zaključila je Nišić.

Iz koalicije Ključ, koju čine DEMOS, SNP I URA stigao je samo kratak odgovor, bez brojki.

Reklame, spotovi, baneri, razne izborne poruke političkih subjekata su na kanalima Facebook, Youtube, Google. Koliko partije i koalicije troše za oglašavanje na internetu ne saopštavaju.

"Javnosti ćemo objaviti sve transparentno podatke onog trenutka kad bude otvoren naš zbirni račun. Ne bih spekulisao o ciframa ali mogu vam reći da je to izuzetno skromna cifra", naglasio je Knežević.

U Agenciji za sada nemaju podataka o rezultatima kontrole oglasavanje na internetu

"Kada je u pitanju internet oglasavanje to je nesto cime ce se Agencija baviti u okviru svojih aktivnosti I o tome cete takodje biti blagovremeno obavijesteni", naveo je Svetozar Trebješanin iz Agencije.

U CDT-u smatraju da kazne nijesu dovoljno prijetece za moguce prestupe tokom izborne kampanje i ukazuju na znacaj kontrolne uloge Agencije, jer, kako kaže Milica Kovačević, stranke mogu da potroše milione za kampanju, a da plate prekršajnu kaznu od maksimalno 20 hiljada eura.

"Zbog toga Agencija ima jednu vrlo vaznu opciju u ovoj situaciji a to je da ona moze izreci politickom subjektu koji prikuplja ili trosi sredstva suprotno Zakonu mjeru potpung ili djelimicnog gubitka prava na sredstva za finansiranje izborne kampanje iz budzeta OFF Za kampanju partije ce iz budzeta dobiti 1, 9 miliona eura, a 20 odsto od te sume bice im dostupno 8 dana od isteka roka za prijavu izbornih lista. Preostali novac rasporedjuju srazmjerno broju osvojenih mandata", istakle je Kovačevićeva.

Bonus video: