Budva bila domaćin prve biciklijade

Biciklistička maršruta je krenula oko 11 časova sa trga između Starog grada i hotela "Mogren" gradskim ulicama, da bi se nakon pola sata završila na startnoj poziciji ispred Starog grada
96 pregleda 1 komentar(a)
Biciklijada Budva, Foto: Vuk Lajović
Biciklijada Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.09.2016. 12:50h

Budva je bila domaćin prve biciklijade koja je organizovana povodom obilježavanja "Dana bez automobila", u okviru "Evropske nedjelje mobilnosti".

Biciklijada je organizovana uz podršku Generalnog direktorata Evropske komisije za mobilnost i transport. Opština Budva se pridružila gradovima Evrope i aktivnim učešćem u programu obilježava nedjelju bez automobila, promovišući pametan, održiv transport. Cilj ovog projekta, realizovanog u saradnji Kancelarije za evropske integracije i saradnju Opštine Budva sa lokalnim Sekretarijatom za gradsku infrastrukturu i ambijent, Turističkom organizacijom opštine Budva i Fakultetom za saobraćaj, komunikacije i logistiku iz Budve, bio je da se lokalne vlasti podstaknu da uvedu i promovišu održive vidove transporta i motivišu građane da koriste alternativne prevoze.

Biciklistička maršruta je krenula oko 11 časova sa trga između Starog grada i hotela "Mogren" gradskim ulicama, da bi se nakon pola sata završila na startnoj poziciji ispred Starog grada.

Projektom je rukovodila Desa Vlačić, samostalna savjetnica za poslove saobraćaja u Sekretarijatu za gradsku infrastrukturu i ambijent Opština Budva i Dragana Đurašević, šefica Kancelarije za evropske integracije i saradnju Opštine Budva.

"Ova aktivnost realizovana je u trenutku kada Opština Budva ima u planu izradu saobraćajnog elaborata kojim će se pristupiti prilagođavanju saobraćajnica licima sa posebnim potrebama, kao i obezbjeđenju biciklističkih staza u dijelu šetališne zone. Ministarstvo održivog razvoja i turizma, takođe, ima u planu objavljivanje međunarodnog tendera za uređenje promenade od Starog grada do Zavale, koja će uključivati sportske sadržaje i biciklističku stazu." izjavio je Nikola Divanović, sekretar Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent.

Kako bi se manifestacija održala bezbjedno podršku su pružili pripadnici budvanskog Centra bezbjendosti.

Bonus video: