Vujović o prvih 100 dana u Vladi: Naišli smo na niz opstrukcija vlasti

Potpredsjednik Vlade iz redova opozicije Milorad Vujović kaže da su uslovi za odrzavanje parlamentarnih izbora danas povoljniji nego kada su opozicioni predstavnici ušli u Vladu izbornog povjerenja, ali i dalje ne isključuje mogućnost da će biti nepravilnosti 16.oktobra
69 pregleda 1 komentar(a)
Milorad Vujović, Foto: Gov.me
Milorad Vujović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.09.2016. 18:50h

Za 120 dana koliko borave u Vladi izbornog povjerenja ministri i kontrolori koji su u nju ušli na predlog opozicije stvorili su uslove za održavanje slobodnijih izbora od onih koji su bili ranije. Ipak, potpredsjednik Vlade Milorad Vujović ne isključuje mogućnost zlupotreba 16. oktobra.

“U ovom trenutku mogu konstatovati da smo uradili najvise sto smo mogli i da su ti uslovi znacajno povoljniji, da su mnogi kanali novca pod punom kontrolom, da je podnijeto mnogo krivicnih prijava. Uslovi su povoljniji nego kad smo usli, ali I dalje ne iskljucujem nepravilnosti“, kaže za TV Vijesti Milorad Vujović, potpredsjednik Vlade.

Vujović je podsjetio da je Vlada u prethodnom periodu odbila više predloga opozicije među kojima su bili i da sjednice budu otvorene za javnost kao i da Ministarstvo saobraćaja dostavi informaciju o zloupotrebi državnih resursa u slučaju “Ramada”.

“Moram istaći da je otkrivanje puteva u ovom lavirintu jako komplikovano, zato što se neko dobro potrudio da zamaskira sve zlouporebe koje su očigledno cinjene dugi niz godina. Zajedno sa opozicionim ministrima u znajčajnoj mjeri sam doprinio otkrivanju partijskog zaposljavanja, nepotizma, dodjeljivanju stanova, objavljivanju poreskog duga.. “, kaže Vujović.

A sa opstrukcijama se, ističe Vujovic, sreo već na početku mandata, tako što od predsjednika Vlade Mila Đukanovića nije dobio ni jedno zaduženje. Na 64 zahtjeva koliko je uputio vladinim tijelima dobio je samo 20 odgovora. To ipak njegov tim nije spriječilo da neke zloupotrebe prijave nadležnim organima.

“Podneseno je 27 prijava za zloupotrebu državnih resursa, od kojih je 6 procesuriano kod nadležnog tuzilaštva. Mislim da se u ovom periodu nije moglo uraditi više, te da je stanje u javnim finansijama mnogo drugačije a zvanični tokovi novca pod punom kontrolom naših prtedstavnika. “

Vujović je kazao i da je u više navrata razgovarao sa glavnim specijlnim tužiocem Miloradom Katnićem, kome je dostavio dokumentaciju za Buljaricu, Plantaže, Upravu za šume, Direkciju saobraćaja kao i za pogrešno utvrđivanje poreskog duga Ministarstva finansija. Podsjetio je da trenutno poreski dug iznosi 777 miliona eura, od čega je naplativo samo 236 miliona.

Bonus video: