EU VRIJEDNOSTI

Partije moraju zauzeti pozitivan kritički stav prema politici EU

U SDP-u smatraju da problem predstavlja i to što neke crnogorske partije evropske vrijednosti zatupaju samo deklarativno
99 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2016. 18:39h

Noviji događaji u Evropskoj Uniji poput Bregzita i migrantske krize nameću potrebu preispitivanja evropskih vrijednosti. Zbog toga, političke partije, smatra filozof i politikolog Žarko Puhovski, moraju o evropskoj politici promišljati kritički, a ne štreberski. Kao ilustraciju slijepog poštovanja evropske politike, navodi primjer hrvatskog referenduma o članstvu u Evropskoj uniji.

“Rezultat je bio 2:1, a u parlamentu je bilo 149:1. Parlament je pogrseno reprezentovao HR politicku scenu”, kaže Puhovski za TV Vijesti.

U SDP-u smatraju da problem predstavlja i to što neke crnogorske partije evropske vrijednosti zatupaju samo deklarativno.

”SDP je izašla iz vlasti ne zato što se mimoišla u ciljevima sa DPS-om u dijelu evropskih integracije, već jer smo smatrali da se DPS deklarativno zalaže za te ciljeve", kaže Mirel Radić Ljubisavljević.

“Za nas evrospke integracije nijesu isprazna frazeologija. + Svakako da nasa svakodnevica nije dovoljno evropeizirana, ali mi cemo dati doprinos”, kaže Radule Novović iz DPS-a.

“Treba reći da politiku privrženosti EU zastupa partija koja je 90-tih izabrala blato rata umjesto mirne tranzicije”, smatra Luka Rakčević iz URA.

Njegovanje kulta autoritarnog vođe i centralizovano upravljanje partijama još jedan je dokaz niskog stepena demokratije na Balkanu, smatra politikolog i bivši poslanik u Skupštini Srbije, Vladimir Pavićević.

„ Kako kaže Vučić, tako će da bude. Sačuvana je matrica koju niko nije mogao da promjeni ni 2000, ni 2012. godine", kaže za Vijesti Vladimir Pavićević, profesor Univerziteta u Beogradu.

“Ovdje pobjeđuju autoritarne vođe. Gdje je kult ličnosti? Tamo gdje su bezlični saradnici”, kaže Miodrag Lekić, lider Demosa

Kao pozitivan primjer poštovanja evropskih vrijednosti Marija Blagojević iz Socijaldemokrata navodi veće prisustvo mladih i žena na listama za predstojeće izbore. Raspravu pod nazivom “ Konsolidovanje evropskih vrijednosti u Crnoj Gori” organizovao je Centar za građansko obrazovanje, uz podršku Fondacije Fridrih Ebert.