Kolašinci dvije godine paze na lutalice: Opština ne planira izgradnju azila

Na imanju bračnog para privremeni dom našlo je oko tridesetak pasa lutalica
86 pregleda 2 komentar(a)
psi lutalice, Kolašin, Foto: Screenshot (YouTube)
psi lutalice, Kolašin, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.09.2016. 17:14h

Od kako su im prije par godina otrovani kućni ljubimci, Kolašinci Zlatko Milošević i njegova supruga Danijela vode brigu o napuštenim psima u tom gradu. Kako je potreba za pomoć ovim životinjama rasla, budući da Kolašin nema azil za napuštene životinje, a stan u kojem žive dovoljan je samo za prvu pomoć napuštenim kučićima, odlučili su da na svom imanju ograde prostor u kojem će psi lutalice naći privremeni dom.

"Tu je oko tridesetak pasa koje sam ja bukvalno sa ulice donijela koji su izbačeni. Svi su bili štenad osim njih tri-četiri psa koja su bila malo veća", kaže za TV Vijesti Danijela Vuksanović.

"Od prije nekih dva mjeseca oni su ovdje. Uradili smo koliko smo mogli, to je malo, svjesni smo, ali u svakom slučaju ovdje su sigurniji nego da su ostali na ulici", priča Zoran Milošević

Iako ovo prihvatilište ne zadovoljava standarde, tvrde da tretman pasa u crnogorskim azilima za napuštene životinje nije ništa bolji.

"Oni nemaju ni fotografije pasa, nemaju ni kada su ih uhvatili, ni gdje, ni gdje nabavljaju hranu za njih. Oni bukvalno ništa od toga nemaju. Imaju samo te prostorije gdje ih zatvore i to je to", priča Vuksanović.

A posla je puno.

"Moramo svakodnevno da ih obilazimo, od donošenja hrane, čišćenja prostorija, čišćenje posuda iz kojih jedu... Locirali smo ih u blizini vode upravo zbog toga da bi ih što lakše snabdijevali vodom", kaže Milošević.

Iako žive samo od naknade koju Danijela prima zbog bolesti, entuzijazam ovih ljudi nije dovoljan. Zato su pokrenuli inicijativu da Kolašin konačno dobije azil za napuštene životinje.

"Ponudili smo svoje imanje da bi oni uradili nešto jer mi nemamo sredstava da napravimo evo i ovo smo jedva napravili, ni ovo nije završeno ali oni neće", kaže Vuksanović.

Kako bi uklonila napuštene životinje sa ulica i time izbjegla plaćanje odštete građanima za ujede pasa koje nisu male, lokalna vlast u Kolašinu je napravila ugovor sa beranskim komunalnim preduzećem koje upravlja azilom u tom gradu. Ipak, takav ugovor štetan je za opštinu, tvrdi Danijela.

"120 eura je da uhvate jednog psa i 100 eura je da boravi taj pas, e pa izračunajte koliko je to pasa. A ja da znam u zadnjih pola godine otkako postoji taj ugovor da je odnešeno, da je nestalo preko dvadeset pasa iz Kolašina sigurno."

Na račun o tome koliko će uklanjanje pasa sa kolašinskih ulica koštati građane čekaju i u opštini.

Iz kabineta gradonačelnice Željke Vuksanović nam je saopšteno da zbog naslijeđenih dugova nemaju u planu izgradnju azila, ali i da će se o ovoj inicijativi razgovarati tek naredne godine.

Bonus video: