DRŽAVA ĆE ROŽAJCIMA MORATI DA ISPLATI NEKOLIKO MILIONA EURA

Stanković i Katnić ispituju: Zašto je pala optužnica protiv Kalića?

"Očekujemo da se u što hitnijem roku to rješenje od strane Višeg suda u Bijelom polju uputi UZI koja će da donese rješenje kojim će nama da vrati tu imovinu i bićemo veoma bro pozvani da se ta imovina vrat", istakao je Dragoljub Đukanović, advokat porodice Kalić
142 pregleda 43 komentar(a)
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.09.2016. 18:02h

Dok porodica Rožajca Safeta Kalića čeka da im država vrati 28 miliona vrijednu zaplijenjenu imovinu i novac, čekaju se i potezi čelnika Tužilaštva Ivice Stankovića i Milivoja Katnića zbog toga što je pala optužnica protiv Kalića.

Televizija "Vijesti" saznaje da su Stanković i Katnić odlučili da detaljno ispitaju rad kolega koji su podigli i zastupali optužnicu protiv Kalića, jer će zbog njihovog oslobađanja, država vjerovatno morati da im plati nekoliko miliona eura novca građana.

Iako su i prošlih godina, zbog loših optužnica, koštali građane milione eura, u skorije vrijeme nije preispitivan rad tužilaca.

Nakon što je u tom predmetu donijeta i pravosnažna oslobađajuća presuda, građane Crne Gore će to koštati nekoliko miliona eura. Prema saznanjima Televizije "Vijesti", ako i sami utvrde da je optužnica bila loša, odgovornost zbog toga će potražiti tamo gdje treba i gdje je do sada niko nije tražio od njihovih prethodnika - kod samih tužilaca. Na konkretna pitanja kakav je stav zauzet prema tužiocima koji su podili optužnicu protiv Safeta Kalića, njegove supruge Amine i brata Mersudina, iz Katnićevog kabineta dobili smo kratak odgovor:

"Odluka nadležnog suda se u Specijalnom državnom tužilaštvu analizira, nakon čega će SDT donijeti odluku o pravcima daljeg postupanja", navodi se u odgovoru iz Katnićevog kabineta.

Kakvu će odluku donijeti neizvjesno je, jer se prvi put u skorijoj istoriji crnogorskog pravosuđa dešava da tužioci zbog oslobađajuće odluke sudova, temeljno preispituju rad tužilaca, naročito specijalnih.

A razloga za to je bilo mnogo, jer nije mali broj optužnica koje su im pale.

Oslobađajućim presudama okončani su i predmeti kojima se pravosuđe dičilo - poput slučajeva ratnih zločina gdje je u skoro svim predmetima donijeta oslobađajuća presuda a koji su građane koštali na desetine miliona eura.

Zbog takvih specijalnih kikseva - specijalni tužioci nijesu kažnjavani, već i dalje obavjaju svoje funkcije.

A dok javnost čeka odluku tužilaca, Televiziji "Vijesti" je stigao odgovor iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice čije sudije su potvrdile lošu optužnicu protiv Kalića.

To što su potvrdile ne znači da su pogriješile.

"Ističemo da se prilikom potvrđivanja optužnice ne odlučuje odnosno ne rješava pitanje da li je optuženi kriv ili nije kriv za učinjeno krivično djelo, već se utvrđuje njena formalna ispravnost i ispravnost u materijalnom smislu, tj. da li ima dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da bi se neko izveo pred sud", navodi se u odgovoru Vrhovnog suda.

Poslije višegodišnjeg suđenja, sud je utvrdio da dokaza ipak nema, zbog čega Kalići sada čekaju da im Uprava za imovinu vrati imovinu koju su im privremeno oduzeli, a koja je po ranijim rješenjima procijenjena na čak 28 miliona eura.

"Očekujemo da se u što hitnijem roku to rješenje od strane Višeg suda u Bijelom polju uputi UZI koja će da donese rješenje kojim će nama da vrati tu imovinu i bićemo veoma bro pozvani da se ta imovina vrati. O eventualnim tužbama za naknadu štete i izgubljenu dobit možemo govoriti tek nakon toga", istakao je Dragoljub Đukanović, advokat porodice Kalić.

Prostora za žalbu više nema. Kalićima ne samo da mora odmah biti vraćena sva imovina pokretna i nepokretna i novac koji im je oduzet, već i dobit koju je država prihodovala dok je upravljala njome.

Moraće da im isplate i štetu a da utvrde kolika je, advokati će angažovati vještake raznih struka. To je samo ipak dio novca koji im mora biti vraćen. Koliko će im ukupno novca biti isplaćeno iz džepova građana biće poznato kada se budu brojali euri zbog njihovog neosnovanog hapšenja.

"Prvo idu zahtjevi za mirno rješavanje i poravnanje oga spora ukoliko ne dođe do toga mirnog rješavanja spora onda će se predati tužbe i za neosnovano lišenje slobode i za izgubljenu dobit i a naknadu štete", kazao je Đukanović.

Najpoznatija rožajska trojka teretila se da su od 2005. do 2011. godine oprali preko banaka i svoji firmi skoro osam miliona eura, zarađenih prodajom droge.

Preporučujemo za Vas