Durmiši: Evropski put koji je Crna Gora trasirala dobar primjer za ostale države regiona

Pejović je, kako se navodi, ukazao na važnost snaženja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, podsjetivši da su oni jedan od uslova za napredovanje država zapadnog Balkana prema članstvu u EU
56 pregleda 0 komentar(a)
Skender Durmiši, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Skender Durmiši, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 16.09.2016. 17:14h

Crnogorske i kosovske institucije treba da intenziviraju komunikaciju u kontekstu procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je u razgovoru državnog sekretara za evropske integracije Aleksandra Andrije Pejovića i ambasadora Kosova u Crnoj Gori Skendera Durmišija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Pejović je danas primio Durmišija sa kojim je razmijenio mišljenje o bilateralnoj saradnji dvije države u kontekstu procesa pristupanja EU.

„Sagovornici su ukazali na potrebu intenziviranja komunikacije između resornih institucija, na temelju sporazuma o saradnji u procesu evropske integracije koji su dvije vlade potpisale prošle ghodine, a koji predstavlja dobar mehanizam za snaženje administrativnih kapaciteta, kroz razmjenu znanja i iskustva iz procesa pristupanja EU“, kaže se u saopštenju.

Durmiši je istakao da je crnogorsko iskustvo u uspostavljanu struktura, koordinaciji i vođenju pristupnih pregovora, veoma značajno za Kosovo.

"I da je evropski put koji je Crna Gora trasirala dobar primjer za ostale države regiona", dodaje se u saopštenju.

Pejović je, kako se navodi, ukazao na važnost snaženja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, podsjetivši da su oni jedan od uslova za napredovanje država zapadnog Balkana prema članstvu u EU.

„On je uručio Durmišiju Sporazum o saradnji u oblasti evropske integracije, u skladu s obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju, i prenio spremnost crnogorskih institucija i pregovaračke strukture da, kroz prenos znanja i naučenih lekcija, pruže potrebnu podršku i saradnju kolegama iz Kosova i doprinesu njihovom bržem napredovanju u procesu evropske integracije“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: