Orav: Crnu Goru čeka dug put do EU koji iziskuje strpljenje i istrajnost

"Uvjeren sam da ćemo u narednih četiri godine svjedočiti vidljivim rezultatima u svim oblastima procesa pridruživanja Uniji"
3 komentar(a)
Aivo Orav, Filip Vujanović, Foto: Delmne.ec.europa.eu
Aivo Orav, Filip Vujanović, Foto: Delmne.ec.europa.eu
Ažurirano: 16.09.2016. 10:43h

Novoimenovani šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, predao je akreditivna pisma predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, i time zvanično preuzeo dužnost ambasadora EU u Podgorici.

Orav je kazao da mu je čast i zadovoljstvo što će predstavljati Evropsku uniju u Crnoj Gori u "ključnom trenutku za odnose EU i Crne Gore".

"Nakon četiri godine pregovora, sa 24 otvorena i dva privremeno zatvorena poglavlja, Crna Gora nastavlja da stabilno napreduje na svom evropskom putu i da predvodi proces EU integracije na Zapadnom Balkanu. To je uspjeh cijelog društva. Nema sumnje da se moj mandat podudara sa četvorogodišnjim periodom izazovnih reformi. Uvjeren sam da ćemo u narednih četiri godine svjedočiti vidljivim rezultatima u svim oblastima procesa pridruživanja Uniji", rekao je Orav.

Istakao je da će to biti "dugo putovanje koje će iziskivati strpljenje i istrajnost".

"Ali to putovanje će vas približiti vašem krajnjem odredištu – članstvu u EU. Delegacija Evropske unije će nastaviti da podržava ovaj proces u Crnoj Gori prateći ostvareni napredak, pružajući savjete, tehničku i finansijsku podršku. Radujem se daljem jačanju naše saradnje sa institucijama, civilnim društvom, medijima, međunarodnim partnerima i drugim relevantnim akterima političkog i društveno-ekonomskog života Crne Gore, uključujući i na lokalnom nivou. Tokom mog mandata, moj tim i ja, zajedno sa našim partnerima u crnogorskim institucijama, potrudićemo se da građane što bolje informišemo i da im proces EU integracije što više približimo", rekao je Orav.

Bonus video: