SUSRET SA ALEKSANDROM PJEOVIĆEM

Ambasador Norveške: Crna Gora trasirala put ka EU državama Zapadnog Balkana

Kako se navodi, Bjornstad je čestitao na ostvarenim rezultatima u procesu EU i NATO integracije i istakao da su oni potvrda uspješno sprovedenih reformi
1 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Arne Sarnes Bjornstad, Foto: Gov.me
Aleksandar Andrija Pejović, Arne Sarnes Bjornstad, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.09.2016. 11:39h

Crna Gora je, kao lider u procesu evropske integracije, trasirala put ostalim državama Zapadnog Balkana prema članstvu u Evropskoj uniji (EU), saopštio je ambasador Norveške u Podgorici, Arne Sarnes Bjornstad.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Andrija Pejović primio je danas Bjornstada.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Pejović je zahvalio na kontinuiranoj ekspertskoj i finansijskoj podršci Norveške, koja je značajno doprinijela jačanju kapaciteta za ispunjavanje obaveza iz evropske i evroatlantske agende.

Pejović je, kako se navodi, informisao sagovornika o tekućim i planiranim aktivnostima u procesu pristupanja EU, istakavši spremnost Crne Gore da, otvaranjem još nekih pregovaračkih poglavlja do kraja slovačkog predsjedništva EU, napravi još jedan korak bliže članstvu u EU.

„Kad je riječ o pristupanju NATO-u, Pejović je zahvalio na podršci Norveške u sektorima odbrane i bezbjednosti i prenio očekivanje da će norveški parlament uskoro ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Bjornstad je čestitao na ostvarenim rezultatima u procesu EU i NATO integracije i istakao da su oni potvrda uspješno sprovedenih reformi.

Bjornstad je, dodaje se, prenio da će Norveška nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori, kroz realizaciju već započetih, i u okviru novih projekata saradnje za koje postoji obostrani interes dvije države.

„On je istakao da je Crna Gora, kao lider u procesu evropske integracije, dobrim primjerom, trasirala put ostalim državama Zapadnog Balkana prema članstvu u EU. Takođe je iznio očekivanje da će Norveška uskoro ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u“, saopšteno je iz MVPEI.

Kako se navodi, sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, koja je dala vidljive rezultate u oblasti jačanja institucija i vladavine prava i u sektoru održivog ekonomskog i društvenog razvoja.

„U tom kontekstu su razmijenili mišljenje o nastavku razvojne saradnje i otpočinjanju novih aktivnosti usmjerenih na podršku Norveške obavezama i aktivnostima iz domena vanjskih poslova i životne sredine“, zaključuje se u saopštenju.