Sokolj Beganaj - uzor Roma u Crnoj Gori

Beganaj je prvi Rom koji je završio fakultet u Crnoj Gori i zaposlio se u nekom od državnih organa – Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava
128 pregleda 11 komentar(a)
Sokolj Beganaj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Sokolj Beganaj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 13.09.2016. 18:05h

Prvi magistar romske nacionalnostI u Crnoj Gori Sokolj Beganaj kaže da je do magistarske diplome došao zahvaljujući podršci okruženja.

Podrška društva, smatra, ključan je faktor i za povećanje broja Roma i Egipćana u vrtićima.

Uvođenje besplatnog predškolskog vaspitanja za pripadnike te ranjive grupe značajna je stimulativna mjera za povećanje broja djece u vrtićima, kaže Beganaj, ali naglašava da značajniji doprinos treba da daju vaspitači.

"Trebalo bi se raditi da nastavni kadar poznaje romsku kulturu i romski život i da znaju kako motivisati romsko dijete, treba im se više posvetiti pažnja. Ponekada ih možda i posjetiti kući i ohrabriti porodice i tu djecu", kazao je Beganaj.

Rezultati Beganajevog istraživanja koje je predstavio u magistarskom radu "Antisdiskriminatorni pristup u predškolskom obrazovanju" pokazuju da je u vrtić od 2010. do 2015. godine išlo oko deset odsto romskih mališana. On naglašava da redovan odlazak u vrtić može biti važna mjera za suzbijanja prosjačenja među djecom.

"Djeca umjesto da prose ili privređuju za porodicu, ona će imati bolju budućnost. Možda roditelji misle drugacije. Oni ponekad misle od danas do sjutra. Međutim moramo se odreći takvog razmišljanja i razmišljati sada za budućnost, a budućnost je jedino ako se obrazujemo imaćemo bolji život".

Beganaj je prvi Rom koji je završio fakultet u Crnoj Gori i zaposlio se u nekom od državnih organa – Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava.

Nada se i da će sve više romskih mališana nastaviti njegovim stopama.

Bonus video: