Da li su Pavićević i Žižić učestvovali u kriminalnim radnjama

Da su dvojica viskorangiranih policijskih službenika pod lupom istražitelja Televiziji Vijesti je i zvanično potvrđeno iz kabineta glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića
715 pregleda 37 komentar(a)
Milovan Pavićević i Milorad Žižić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Milovan Pavićević i Milorad Žižić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 09.09.2016. 17:12h

Rad šefa kriminalističke policije Milovana Pavićevića i šefa nikšićke policije Milorada Žižića već mjesec dana ispituje specijalno tužilaštvo, zvanično je potvrđeno Televiziji Vijesti.

Predmet ispitivanja su tvrdnje pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Vladana Delića da su dvojica visokorangiranih policijskih službenika učestvovali u kriminalnim radnjama.

Specijalno tužilaštvo ispituje tvrdnje pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Vladana Delića da su šef kriminalističke policije Milovan Pavićević i šef nikšićke policije Milorad Žižić učestvovali u nezakonitim radnjama.

Da su dvojica viskorangiranih policijskih službenika pod lupom istražitelja Televiziji Vijesti je i zvanično potvrđeno iz kabineta glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

"Načelnik Službe za kancelarijske opšte i pomoćne poslove u MUP-u Crne Gore V.D. je dana 08.08.2016. podnio informaciju Specijalnom državnom tužilaštvu da postoje događaji u kojima učestvuju određeni policijski službenici te da u njihovim radnjama mogu postojati obilježja krivičnog djela iz nadležnosti SDT- a. Na osnovu ovih obavještenja, a radi provjere sadržine istih, Specijalno državno tužilaštvo preduzima određene izviđajne radnje", navodi se u odgovoru iz Katnićevog kabineta.

U dokumentima koje je Delić predao Katniću, a u koji su "Vijesti" ranije imale uvid, on tvrdi da ga Pavićević i Žižić godinama proganjaju i da je jedini njegov grijeh što je opasan svjedok za kriminalne radnje u kojima ucestvuju ovi šefovi policija.

Kao što se to vidi iz dostavljenog odgovora, svoje sumnje Delić je tužiocu iznio početkom avgusta.

Slučajno ili ne, ali skoro mjesec dana kasnije, početkom septembra policija obavlja pretres Delićeve kancelarije zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela zelenaštvo, falsifikovanje isprave i zloupotrebe službenog položaja.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović to je ovako prokomentarisao:

"Dužan sam da primijetim da se to dešava nakon što me gospodin Delić obavijestio da je predao akt prema specijalnom tužilaštvu u kojem precizno navodi imena i prezimena nekih ljudi koji su po njemu radili nezakonito u minulom periodu. Nisam ja u MUP-u da ispitujem ko je u kakvim međuljudskim odnosima u godinama koje su iza nas, ali neke stvari dobro primjećujem i kažem ukoliko je sve u skladu sa zakonom neka se tako i okonča, ali ukoliko je u pitanju bilo kakva vrsta odmazde svak će dobiti šansu da javno pojasni o čemu se radi", kazao je Danilović 2. septembra.

Pavićević i Žižić na tvrdnje Delića reagovali su tek nakon što su o njima počeli da bruje svi domaći i regionalni mediji.

To je bio i razlog da u ponedjeljak šef kriminalističke policije, kako je to i zvanično saopšteno, uputi pisma glavnom specijalnom tuziocu Milivoju Katniću i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću tražeći da se provjere sve optužbe koje je na njegov, ali i na račun Žižića, iznio Delić.

Iz odgovora specijalnog tužilaštva jasno se zaključuje da je Pavićević zakasnio, jer su se tužioci i bez njegovog rukopisa latili provjera i uveliko ispituje da li je upravo on kao šef kriminalističke policije zajedno sa Žižićem učestvovao u raznim kriminalnim radnjama, kako to tvrdi Vladan Delić .

Bonus video: