Kurc: Kada standardi koje zamišlja EU budu ispunjeni, postoji šansa za članstvo

On je istakao da smatra da zemlje zapadnog Balkana treba da imaju evropsku perspektivu, jer samo tada bi evropski mirovni projekat bio zaključen
6 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Beta-AP
Sebastijan Kurc, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.09.2016. 10:38h

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc poručio je da evropski mirovni projekat nije zaključen bez članstva zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU).

On je u nedjeljnoj video-poruci, u kojoj odgovara na pitanja građana, upitan koje su sljedeće zemlje koje bi mogle pristupiti Uniji naglasio da postoji veći broj država koje se nalaze u pristupnim pregovorima sa EU.

"To je veoma dug proces, i tek kada standardi, koje zamišlja Unija, budu ispunjeni, postoji šansa za članstvo", precizirao je Kurc.

On je istakao da smatra da zemlje zapadnog Balkana treba da imaju evropsku perspektivu, jer samo tada bi evropski mirovni projekat bio zaključen.

Kurc je rekao da bi Austrija profitirala od evropske persppektive zemalja zapadnog Balkana, jer smo veoma blizu tog regiona.

"Imamo i puno preduzeća koja su tmko aktivna, tako da veliki broj radnih mesta zavisi od toga. Isto tako bezbednost Austrije je u neposrednoj zavisnosti od stanja na zapadnom Balkanu. Svako poboljšanje na zapadnom Balkanu održava se ne samo na našu ekonomiju, već i sigurnost", kazao je Kurc.

Bonus video: