Šoškić: Budžet Opštine Nikšić oštećen za šest miliona eura

"Krivičnu prijavu sam podnio protiv NN lica u lokalnoj upravi koja su svojim činjenjem nanijela štetu od šest miliona eura protivpravnim zapošljavanjem radnika u 2012-2013 godini", istakao je Zoran Šoškić, samostalni savjetnik u Opštini Nikšić
633 pregleda 10 komentar(a)
Zoran Šoškić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Zoran Šoškić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.09.2016. 18:28h

Pobune pojedinaca kod nas su rijetka priča, a jedna takva dolazi nam iz Nikšića.

Samostalni savjetnik u tamošnjem Sekretarijatu za inspekcijske poslove, Zoran Šoškić tvrdi da je budžet grada oštećen za šest miliona eura nezakonitom realizacijom socijalnog programa za višak radnika u opštini, kao i nelegalnim zapošljavanjem.

On je Vrhovnom tužilaštvu predao i krivičnu prijavu protiv N.N. lica na odgovornim položajima u lokalnoj upravi.

Sa druge strane od nadležnih inspekcija tražio je da preispitaju nedavno imenovanje sekretara Sekretarijata za inspekcijske poslove, gdje je kako tvrdi postavljen kandidat sa najslabijim referencama, a ne on, jer ne pripada ni jednoj partiji.

Iz Sekretarijata za lokalnu upravu Šoškićeve optužbe nazivaju apsurdnim.

Iz nikšićke opštine radnici odlaze, a broj ostaje isti. To je podstaklo Zorana Šoškića, zaposlenog u opštinskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove da ispita šta se iza toga krije. Saznanja su ga motivisala na krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu.

"Krivičnu prijavu sam podnio protiv NN lica u lokalnoj upravi koja su svojim činjenjem nanijela štetu od šest miliona eura protivpravnim zapošljavanjem radnika u 2012-2013 godini", istakao je Zoran Šoškić, samostalni savjetnik u Opštini Nikšić.

Po Šoškićevim navodima, višemilionska šteta je nastala tako što je 2011. godine iz Opštine kao višak otišlo 200 ljudi, koji su isplaćeni sa oko dva miliona eura, da bi u izbornoj 2012. godina, Opština primila identičan broj ljudi, a krajem 2015. oslobodila se 105 zaposlenih, po istom modelu.

SYNC: Zoran Šoškić, samostalni savjetnik u Opštini Nikšić

"Šta je u pitanju? Samo politička zapošljavanja, pri čemu je zastupljena politička diskriminacija. Mladi ljudi s biroa se ne mogu zaposliti, mogu samo njihove pristalice", kazao je Šoškić.

Prilikom pisanja krivične prijave Šoškić se oslanjao na nalaz Upravne inpekcije koja je postupajući po krivičnoj prijavi nikšićkog DF-a krajem prošle godine ustanovila da je u Opštini radilo 87 nezakonito zaposlenih osoba.

Sagovornik Televizije Vijesti konstatuje da su zatim radnici vraćeni na posao uprkos viškovima, dok iz Sekratarijata za lokalnu upravu objašnjavaju da su nakon otklanjanja nepravilnosti vratili samo potreban broj.

"Trenutno, mislim da nema viška zaposlenih što se tiče organa lokalne uprave", kazao je Lazar Mijanović, sekretar Sekretarijata za lokalnu upravu.

Šoškić tvrdi da je diskriminatorski odnos prilikom zapošljavanja osjetio i na svojoj koži zajedno sa još šest osoba, kandidujući se za sekretara novoformiranog Sekretarijata za inspekcijske poslove, gdje je opet, kako tvrdi, presudila partijska knjižica DPS-a.

"Bio sam opštinski tržišni inspektor, kao i republički. Komunalni inspektor, rukovodilac komunalne inspekcije, samostalni savjetnik u inspekcijskom nadzoru. Upravo je izabran kandidat sa najlošijim referencama, kandidat koji ne ispunjava uslove", rekao je Šoškić.

Mijanović objašnjava da su svi kandidati ispunjavali uslove, ali da je presudio prvi čovjek grada Veselin Grbović.

"O referencama se prilikom provjere sposobnosti ne odlučuje, već komisija za provjeru spoobnosti vodi struktuiran intervju sa svakim kandidatom, a predsjednik Opštine u skladu sa zakonom ekskluzivno utvrđenog prava bira starješinu organa lokalne samouprave", rekao je Mijanović.

Šoškić je trenutno u Sekretarijatu zaposlen kao samostalni savjetnik i kako kaže prima najmanju zaradu.

Iako je prije mjesec i po pozvao nadležne inspekcije da preispitaju njegov slučaj, do danas nije dobio nikakav odgovor.

Poručuje da ne vjeruje u institucije sistema, te da svojom borbom za pravdu samo pokušava da motiviše druge koji su ugroženi.

Bonus video: