Mještani Šekulara prijete: Obustavićemo izvoz struje ako nam ne vratite školu

"Skoro smo saznali da je ta škola izdata na 30 godina nekome, da djeca ne mogu da pohađaju tu školu, no moraju da idu tri kilometra odavde ili u Beranama. Znači školu koju su građani svojim sredstvima napravili i sagradili.Mi smo šokirani kad smo čuli to", istakao je Borivoje Deletić, mještanin Šekulara
71 pregleda 6 komentar(a)
Škola, Šekular, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Škola, Šekular, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 04.09.2016. 18:13h

Osnovnu Školu Vukajlo Kukalj u Šekularu kod Berana, zajedno sa dvorištem, Ministarstvo prosvjete dalo je pod zakup pod­go­rič­kom pred­u­ze­ću "Hi­dro­e­ner­gi­ja" ko­je je u tom mjestu na­pra­vi­lo ne­ko­li­ko mi­ni-elek­tra­na.

Mještani Šekulara tvrde da je to, i pored odluke skolskog odbora urađeno bez njihove saglasnosti, pa peticijom sa dvije stotine potpisa od nadležnih traže da im vrate školu koju je pohađalo dvadesetak učenika.

Oni prijete da će ob­u­sta­vi­ti iz­voz stru­je s pro­sto­ra Še­ku­la­ra uko­li­ko se ne udo­vo­lji nji­ho­vom za­htje­vu.

Da svoju djecu više neće slati u ovu školu u blizini njihovih kuća, mještani Šekulara saznali su prije početka školske godine.

Odluka Ministarstva prosvjete da ustupi školu i dvorište na ko­ri­šće­nje pred­u­ze­ću "Hi­dr­o­e­ner­gi­ja", kako tvrde , bez njihove saglasnosti,sve ih je zatekla.

"Skoro smo saznali da je ta škola izdata na 30 godina nekome, da djeca ne mogu da pohađaju tu školu, no moraju da idu tri kilometra odavde ili u Beranama. Znači školu koju su građani svojim sredstvima napravili i sagradili.Mi smo šokirani kad smo čuli to", istakao je Borivoje Deletić, mještanin Šekulara.

U rješenju koje je dostavljeno iz Uprave za nekretnine piše da je do promjene vlasništva, a na zahtjev preduzeća "Hidroenergija Montenegro", došlo radi izvođenja radova za postavljanje cjevovoda za izgradnju malih hidro elektrana i izvođenja drugih radova na toj parceli shodno ranijoj odluci školskog odbora.

Ipak mještani tvrde da to nije urađeno po zakonu.

"Nema ugovora nikakvog, makar ga mi nemamo. Ja ga nijesam mogao naći niti mjesna zajednica. Ovo smo dobili dokumenta neka te fotokopirali ali iz te dokumentacije se može vidjeti kakve su tu malverzacije nastale", rekao je Šarić.

Zato u pomoć pozivaju državnog tužioca.

"Da vidi ko je to mogao da izda školu, dvorište, šumu koju su đaci zasadili. To su već odrasla stabla koja su sadili svojim rukama i za šta je trebala "Hidroenergiji" ta šuma? Zašto je trebao pašnjak? Za šta im je trebala školska zgrada?", pita Šarić.

Odgovore ne ova pitanja i pored upornih poziva i slanja više mejlova protekle sedmice, od nadležnih iz Ministarstva prosvjete Televizija Vijesti nije dobila.

Peticiju sa 200 potpisa, mještani Šekulara uputili su na adresu ministra prosvjete Predraga Boškovića.

Svoje zahtjeve govore u stihu.

"Ministre Boškoviću građani Vas mole, vratite đacima dvorište škole. Ministre Boškoviću vratite park šumu djelo njihovih ruku, vratite ministre narodnu muku", recituje Šarić

U OŠ Vukajlo Kukalj u Šekularu nastavu je pohađalo dvadesetak đaka.

Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima poručuju da će blokirati dalji izvoz struje.

Bonus video: