Kako izgleda korito rijeke Ribnice: Slika našeg ekološkog i ljudskog poraza

Iz gradske Čistoće akciju čišćenja najavljuju za nekoliko dana, ali pošto će u glavnom gradu biti kiše, postoji opasnost da će Ribnica poteći i tako ponijeti sav otpad, koji se gomila toliko brzo da ni efikasnije komunalne službe vjerovatno ne bi stigle da ga počiste
250 pregleda 12 komentar(a)
Ribnica, smeće, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ribnica, smeće, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.09.2016. 17:40h

Kamera Televizije Vijesti prošla je prije dva dana koritom rijeke Ribnice od istoimenog restorana, pa skoro do nekadašnjeg Doma Vojske.

Slika korita Ribnice, slika je našeg ekološkog ali i ljudskog poraza.

U presahloj rijeci su ostaci tehničkih uređaja, gume, stara obuća, limenke, flaše, bačena dječija kolica...

Iz gradske Čistoće akciju čišćenja najavljuju za nekoliko dana, ali pošto će u glavnom gradu biti kiše, postoji opasnost da će Ribnica poteći i tako ponijeti sav otpad, koji se gomila toliko brzo da ni efikasnije komunalne službe vjerovatno ne bi stigle da ga počiste.

Kada ljeto nadvlada Ribnicu i ostavi nam njen goli kamen, ogoli se sve.

A, ovo je, slika i prilika makar nekih od nas. I tako je već decenijama unazad

Iako je prethodnih godina akcija detaljnog čišćenja korita Ribnice bila organizovana u avgustu, ove godine kasni. Iz Čistoće kažu da su nedavno njihovi radnici djelimično čistili korito i ne mogu da objasne odakle otpad koji je Televizija Vijesti zabilježila.

"Zaista se trudimo da taj prostor držimo čistim. Nije bila detaljna akcija, ali nije mogla ostaviti tu količinu otpada koju vi govorite", kazala je Senada Mulešković, portparolka DOO "Čistoća".

Ipak, smeće je tu gdje je očigledno i ostavljeno, jer Ribnica ne teče skoro dva mjeseca. Iz gradskog preduzeća najavljuju da će uskoro, sa Zelenilom i službom zaštite, krenuti u detaljno čišćenje i to područja od Kapadžića mosta do Sastavaka.

"U narednih desetak dana organizovaćemo zajedničku akciju detaljnog uređenja korita Ribnice i nadamo se da će ove godine efekti tog rada biti dugoročniji", rekla je Mulešković.

Da bi rezultati stvarno bili dugoročniji potrebno je veće angažovanje nadležnih službi, ali prije svega promjena svijesti , konstatuju građani

"Stvar je u tome što pojedinac ne može ništa da učini sam. Treba da malo svi promijenimo svijest, da razmišljamo na jedan drugi način. Malo više vodimo računa o prirodi, priroda će nam vratiti, onako kako joj dajemo ona nam vraća", kazao je jedan od građana.

Bonus video: