Apel nadležnima: "Prestanite da stimulišete domaće proizvođače reda radi, već ih zašitite"

Poput proizvođača iz Zete i Malesije, oni se žale na nekontrolisan uvoz i velike trgovinske markete koji im nelojalnom konkurencijom nanose štetu, pa krompir ne mogu da prodaju ni ispod cijene
61 pregleda 7 komentar(a)
Poljoprivrednici, Miločane, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Poljoprivrednici, Miločane, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 03.09.2016. 19:15h

Hoće li nova vlast koju ćemo birati 16. oktobra donijeti bolji zivotu poljoprivrednicima, zanima sve one koji teškim radom na njivi zarađuju od Malesije do sjevera.

Pitaju to i poljoprivrednici iz nikšićkog sela Miločane koji se bave proizvodnjom krompira.

Ogorčeni su stanjem na tržištu koje im ne dozvoljava ni minimalnu zaradu.

Poput proizvođača iz Zete i Malesije, oni se žale na nekontrolisan uvoz i velike trgovinske markete koji im nelojalnom konkurencijom nanose štetu, pa krompir ne mogu da prodaju ni ispod cijene.

Traže od nadležnih da prestanu da stimulišu domaće proizvođače u medijima reda radi i da im umjesto toga stanu u zaštitu i obezbijede prodaju. U suprotnom najavljuju radikalnije iskazivanje nezadovoljstva.

Da dobar prinos znači i dobru prodaju, Ratko Živković bi zadovoljno trljao dlanove. Ovako, ovaj dugogodišnji rekorder u proizvodnji krompira više računa na štetu nego na zaradu.

"Veliki sistemi uvoze ogromne količine krompira i onda mi mali (iako nijesmo tako mali, ja sam usadio 5 hektara), ali sa njima koji dnevno uvezu 5 ili 10 šlepera, mi ne možemo da se izborimo", istakao je Ratko Živković, poljoprivrednik iz Miločana.

Tržište opterećeno uvozom godinama unazad mori i ostale poljoprivrednike iz Miločana. Ipak, nekako su se snalazili sve do ove godine kad kako kažu ne mogu da prodaju krompir ni dajući ga ispod svake cijene.

Ranko Nikčević se namučio da za samo sedam eura proda paket od 30 kilograma.

"Distributivni centar u Podgorici, popularni Tuški put, obično smo tu realizovali naše proizvode. Ovaj put sam vozio 30-40 paketa s kojima ostanem 2-3 dana. Do ovih godina je bilo mušterija, ove godine nema niko. Jednostavno nema ko da kupi", kazao je Ranko Nikčević, poljoprivrednik iz Miločana.

"Nemam hangar da mogu da ga lagerujem i najvjerovatnije ću ga ostaviti u zemlji do aprila kad bude sadnja sledeće godine. Da podijelite rođacima i komšijama... Vjerovatno će biti i toga, na ovu cijenu se ne isplati dati ga i tačno ne zna čovjek šta da radi", rekao je Pavle Božović, poljoprivrednik iz Miločana.

Nelojalna konkurencija u vidu lanca velikih marketa. te šleperi i brodovi koji stižu iz Albanije, morali bi biti stopirani od istih onih koji veličaju domaću proizvodnju, poručuju poljoprivrednici.

"Ako već propagiraju poljoprivredu i stočarstvo, zašto ih uništavaju? Zašto ne daju seljaku da proda to što proizvede?", pita se Božović.

"Oko 30 centi kad bi bar bila otkupna cijena", rekao je Božidar Milić, poljoprivrednik iz Miločana.

Poljoprivrednici su uvjereni da je njihov proizvod bolji od uvezenog koji kako tvrde ne prolazi sve potrebne kontrole. Kažu da ni od ostalih usjeva nemaju više vajde.

"Veliki su moćnici u pitanju ako mogu da ostave ovakvu robu po njivi da se ne vadi, a da kupi drugu koja da ne kažem da je gora, ali sigurno nije bolja od ove", kazao je Živković.

"Hoćete li saditi krompir i dalje? Bude li ovako, ne sigurno. Imam i plantažu aronije, jedna od prvih u Crnoj Gori, isto je stanje. Sve im je bolji proizvod i cijena iz uvoza nego naš domaći", rekao je Božović.

Prateći sitauciju u ostalim krajevima Crne Gore, posebno u Zeti i Malesiji , gdje vlada isto nezadovoljstvo, apelovali su na nadležne da im se što hitnije obrate sa konkretnim rješenjima ili će razmisliti o radikalnim protestima.

Bonus video: