Mirković: Škola nije samo učenje već i druženje

Stručnjaci savjetuju i da dijete treba posmatrati kao dijete, a ne kao učenika. Kao roditelj, morate ga slušati, a ono će vam reći sve što treba da znate i bez opterecivanja
81 pregleda 0 komentar(a)
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.08.2016. 17:36h

Kraj je avgusta i polako se bliži trenutak kada će đaci sjesti u školske klupe. Psihološkinja Lidija Mirković upozorava da su očekivanja od djece a naročito đaka prvaka, često nerealno visoka.

Mirković je gostujući u našim Bojama jutra podsjetila da škola nije samo učenje, već i druženje.

"Za šestogodišnjake uopšte ne očekujemo da sjede 45 minuta, znači šestogodišnjaci mogu da sjede pola sata, ako su dobro naučeni da sjede, i da slušaju nešto što pričate petanaestak minuta, znači program za prvi razred je ustvari priprema za školu" kazala je Mirković.

Mirkovićka objašnjava da krajem avgusta đeci treba kreirati radno mjesto. Priprema za školu je i nabavka knjiga. U Hercegovačkoj ulici prodaju se već one polovne. Za kupce da malo uštede, a za male prodavce da nešto zarade.

"Cijene su dosta povoljne, knjige su dosta očuvane. Koliko koštaju? Od 35 do 40 eura. Komplet za godinu? Da, da. Prodajem od 6. do 9. razreda. A pojedinačno? Zavisi od očuvanja, od euro, euro ipo..." objasnila je Elma Tičić.

Iz knjiga se međutim ne uči samo za ocjenu ili da se svidite učiteljici, jer tako nećete voljeti školu, koja i nije samo učenje .Psiholozi upozoravaju da je važno da to razumiju i roditelji i djeca.

"Sve bi naša djeca riješila sama, da mi ne pokušavamo da riješimo umjesto njih. Moramo pustiti djecu da konzumiraju svijet oko sebe. Škola podrazumjeva socijalizaciju, druženje, snalažljivost, odlaske na rođendane, izlete, ekskurzije, sve je to škola i učenje naravno" objasnila je Mirković.

Stručnjaci savjetuju i da dijete treba posmatrati kao dijete, a ne kao učenika. Kao roditelj, morate ga slušati, a ono će vam reći sve što treba da znate i bez opterecivanja.

"Dijete što ne zna, naučiće, svi se suočavamo sa tim da je učenje jedan kontinuiran proces, znači što ne znamo danas, saznaćemo sutra..." zaključila je Mirković.

Bonus video: