Pavlović: Duška Jovanovića ubio Đuzepe Đordano

"U saznanju sam da pomenuti nalaz jasno i poimenično identifikuje trojicu profesionalnih ubica italijanske mafijaške organizacije Sakra korona unita, koja je bila partner u tom periodu Milu Đukanoviću u poslu šverca cigareta prema Italiji, kao izvršioce ubistva Duška Jovanovića"
189 pregleda 134 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Luka Zeković
Koča Pavlović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.08.2016. 12:06h

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović saopštio je da je prije tri mjeseca Tužilastvu dostavljen nalaz nezavisne istrage, koji pokazuje da su ubistvo direktora Dana Duška Jovanovića 2004. godine izvršila tri člana italijanske mafijaške organizacije Sakra korona unita.

Pavlović je, nakon prve sjednice novog skupštinskog Odbora za praćenje istraga napada na novinare, objavio i kako je, po tom nalazu, Jovanovića ubio Đuzepe Đordano, koji u zatvoru u Italiji izdržava kaznu za ubistvo jednog od italijanskih mafijaških vođa Santa Vantađata, koje se desilo 1998. godine u Baru.

Po riječima Pavlovića, nalaz nezavisne istrage identifikuje i naručioce i finansijere ubistva Jovanovica.

Pavlović je zato na novoformiranom Odboru zatražio da to tijelo odmah pozove vrhovnog i specijalnog tužioca na saslušanje, kako bi ih informisali da li su i šta uradili povodom ovog nalaza.

"U saznanju sam da pomenuti nalaz jasno i poimenično identifikuje trojicu profesionalnih ubica italijanske mafijaške organizacije Sakra korona unita, koja je bila partner u tom periodu Milu Đukanoviću u poslu šverca cigareta prema Italiji, kao izvršioce ubistva Duška Jovanovića. U saznanju sam da isti, pomenuti nalaz precizno i poimenično identifikuje narucioče ubistva Duška Jovanovća, imenuje finansijere tog ubistva, kao što i imenuje osobu koja je po nalogu narucioča, a parama dobijenim od finansijera unajmila ubice, obezbijedila logistiku i dogovorila samu Jovanovićevu likvidaciju", rekao je Pavlović.

Vuletić i Pavlović koopredsjedavajući Odborom

Odbor za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća, na današnjoj konstitutivnoj sjednici, jednoglasno je izabrao Milorada Vuletića iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Koču Pavlovića iz Demokratskog fronta (DF) za koopredsjedavajuće tim tijelom.

Predviđeno je da Odborom, koji je formiran 28. jula na sjednici crnogorskog parlamenta, predsjedava po jedan predstavnik iz parlamentarne većine i manjine.

Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije zatražio je da članovima Odbora bude dostavljena kompletna dokumentacija o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima.

On smatra i da je potebno poseban akcenat staviti na nalogadavca ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan, Duška Jovanovća.

Marta Šćepanović iz DPS-a ocijenila je da Odbor ne treba da se oslanja na dosadašnji rad Komisije, navodeći da takav način rada nije dao opipljive rezultate.

Ona smatra da su formiranjem Odbora i propisivanjem njegovih nadležnosti stvoren adekvatan model koji će pomoći da se, prije svega, rješavanje nerješenih slučajeva realizuje na najbolji mogući način.

“Nadam se da ćemo našim radom uticati na podizanje optužnica, možda i na hapšenje, i na intezivirane nove istrage”, kazala je Šćepanović.

Vuletić je podržao predlog Milića da se Odboru dostave svi raspoloživi materijali za rad.

Izet Bralić iz Socijaldemokratske partije naveo je da je zastrašivanje novinara karcinom društva, dodajući da je na rukovodstvu parlamenta da Odboru dostavi početni materijal za rad.

Pavlović je kazao da je potebno da svi članovi Odbora intezivno rade zbog vrlo ograničenog vremenam, dodajući da ovo ne bude politikantska predstava.

Predsjednik parlamenta, Darko Pajović je rekao da ne postoje prepreke da članovi Odbora dobiju dokumentaciju o radu Komisije.

"Zastrašivanje novinara, napadi na medijske kuće i ubistvo Duška Jovanovića 2004. godine su kamen o vratu demokratskim procesima u Crnoj Gori”, saopštio je Pajović.

Bonus video: