Konjević: Norma koju je predložio DPS suprotna Ustavu

"Zato ćemo sjutra ili prekosjutra nakon stupanja na snagu tog zakona i formalno podnijeti inicijativu Ustavnom sudu, koju smo vrlo utemeljeno obrazložili kroz presude Evropskog suda i kroz ono što su direktive EU u ovoj oblasti", kazao je Konjević
11 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.08.2016. 18:14h

Hoteli sa najmanje četiri zvjezdice na sjeveru i hoteli sa najmanje 5 zvjezdica u centralnom i južnom regionu, kako sada stvari stoje, plaćaće čak 12% niži PDV na ugostiteljske usluge.

To im je omogućio amandman poslanika DPS-a na Zakon o porezu na dodatu vrijednost koji je Skupština usvojila krajem jula.

Ministar finansija kaže da je riječ o normi koja je suprotna Ustavu, jer u diskriminatorski položaj stavlja oko 2300 poreskih obveznika koji se bave ugostiteljstvom.

"Svega nekoliko hotela na sjeveru, nekoliko hotela u centralnom regionu i nekoliko hotela na primorju će imati povlašćen poreski status. Dakle, plaćaće porez na ugostiteljske usluge, na usluživanje hrane, pića, bezalkoholnih i alkoholnih po nižoj stopi, po stopi od 7%, a ostalih 2300 objekata odnosno poreskih obveznika koji su se registrovali plaćaće porez po stopi od 19%. + Dakle, radi se apsolutno o normi koja je suprotna Ustavu", kazao je ministar Raško Konjević.

Zato će, Konjević od Ustavnog suda tražiti da se taj dio zakona proglasi neustavnim.

"Zato ćemo sjutra ili prekosjutra nakon stupanja na snagu tog zakona i formalno podnijeti inicijativu Ustavnom sudu, koju smo vrlo utemeljeno obrazložili kroz presude Evropskog suda i kroz ono što su direktive EU u ovoj oblasti", kazao je Konjević.

Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković vjeruje da će ova mjera pasti na Ustavnom sudu. On ističe da bi trebalo da se nađe linija saglasnosti na fonu onoga što predlaže ministar Konjević. Smatra nespornim da turizam treba stimulisati i kroz smanjenje PDVa , ali da je najbolje rješenje da svi budu izjednačeni, odnosno ravnopravni.

"Trebalo da nađemo liniju saglasnosti na fonu onoga što priprema ministar Konjević. Nesporno je da treba turizam stimulisati i sa PDV-om i mislim da je najbolje rješenje da oni u tom pogledu budu izjednačeni i ravnopravni. )za turizam kao što druge zemlje Mediterana imaju generalno nižu stopu ispod 10%, bilo bi dobro da svi imaju stopu od 7%, a ne samo hoteli sa 5 zvjezdica na primorju i sa 4,5 zvjezdica na sjeveru. Mislim da diferencijacija nije dobra mjera, ona liči na diskriminaciju, vjerujem da će ta mjera pasti na Ustavnom sudu, ne bi ni trebalo da se ide na Ustavni sud, nego da se promijeni ta odredba zakona i da svi hoteli koji su predviđeni po master planu, a to su hoteli od 2 do 5 zvjezdica uživaju taj poreski stimulans za PDV od 7%", kazao je dekan Fakulteta za biznis i turizam Budva, Rade Ratković.

Poreska razlika od 12%, napominje ministar finansija, neće ići u državnu, kasu građana, već u džep odabranih hotelijera.

Na pitanje da li je ovo još jedna olakšica države tajkunima i koje su neke ključne posljedice, Konjević je odgovorio:

"Ključne posljedice da će manje sredstava biti u državnom budžetu, manje novca kojim mi možemo finansirati opšte potrebe države, zdravstva, prosvjete, bezbjednosti, dakle ono što je osnovna javna funkcija države sa jedne strane i sa druge strane što se šalje poruka da ukoliko imate privilegovan politički ili neki drugi status, da možete uticati na sistemske zakone".

Ministar finansija, ipak, ne želi da prejudicira odluku Ustavnog suda, ali na osnovu inicijative i prethodne prakse ovog suda misli da je jasno da će ovu odredbu proglasiti neustavnom.

Bonus video: