Boškovići ostali bez izvora prihoda, savjetovani kako da naplate štetu

"Oni su procijenili štetu,150 kg sira su uništili i te četiri krave. Procjena je izvršena na 6.525 eura. Oni su garantovali da će to biti isplaćeno", navela je Boškovićka.
0 komentar(a)
Životinje iz domaćistva Bošković
Životinje iz domaćistva Bošković
Ažurirano: 21.08.2016. 17:34h

Iako je vakcinacija goveda od bolesti kvrgave kože završena prije tri dana, iz Uprave za bezbjednost još se ne oglašavaju koliko je do sada laboratorijski potvrđenih slučajeva oboljelih goveda, niti kolika je šteta. Ipak, domaćinstvima koja su pretrpjela štetu savjetovano je na koji način da podnesu zahtjeve za naknadu štete koju je utvrdila komisija na terenu.

Bolest kvrgave kože goveda ispraznila je štalu Velizara i Milijane Bošković iz planinskog sela Žaljevo kod Bijelog Polja .Za samo dva dana ovo domaćinstvo ostalo je bez jedinog izvora prihoda.

"Izdržavali smo porodicu dva đaka u Berane znači na strani ,suprug mi nigdje ne radi.Prvog avgusta su vakcinisali krave ,osmog su se razboljele dvije,devetog druge dvije u subotu su došli i sve četiri odveli i zakopali", rekla je Miljana Bošković.

Ipak, kako kažu, nadu da nije sve izgubljeno Boškovićima je dala komisija koja je prije uspavljivanja krava izvršila procjenu štete.

"Oni su procijenili štetu,150 kg sira su uništili i te četiri krave. Procjena je izvršena na 6.525 eura. Oni su garantovali da će to biti isplaćeno", navela je Boškovićka.

Iako je vakcinacija završena prije tri dana, iz Uprave za bezbjednost hrane nije nam saopšteno koliko je do sada laboratorijski potvrđenih slučajeva oboljelih goveda,niti kolika je šteta. Na naše svakodnevne pozive dobili smo iste odgovore, da će se direktorica javiti.

Prema dosadašnjim podacima u Crnoj Gori potvrđeno je 430 slučajeva oboljelih goveda, najviše na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin.

Domaćinstva koja su pretrpjela štetu, veterinari savjetuju da u roku od 30 dana od dana prijema zapisnika o procjeni tržišne vrijednosti Upravi za bezbjednost hrane podnesu Obrazac zahtjeva za naknadu štete koji mogu naći u svim opštinama koje je pogodila ova bolest.Sa dokumentacijom koju imaju i zahtjevom za naknadu štete narednih dana put Podgorice će I Boškovići.Kada će im šteta biti isplaćena za sada ne znaju.Ono što znaju I što im je savjetovano je da u ovu praznu štalu u narednih šest mjeseci ne smiju uvesti ništa.

Bonus video: